Ťažký úder: Kľúčová bitcoinová burza Mt. Gox „zmizla“, ostatné sa od nej dištancujú

, patria Foto:SITA

Internetové stránky poprednej burzy pre kybernetickú menu Bitcoin Mt. Gox sú odpojené. Stalo sa tak krátko po tom, čo CEO Mark Karpeles rezignoval z nadácie Bitcoin Foundation, kľúčového poradného orgánu pre kybernetickú menu.

Hodnota Bitcoinu sa dnes v úvode dňa prepadala o ďalších 15 % k 465 USD z otváracích úrovní okolo 545 USD podľa CoinDesk Bitcoin Price Indexu, ktorý priemeruje ceny na ďalších burzách. V úvode decembra minulého roka hodnota Bitcoinu presahovala 1150 USD. Ešte pred než prestali byť stránky burzy Mt. Gox aktívne sa podľa zdrojov cena Bitcoinu na nich prepadla k úrovni 100 USD.

"Nie sme schopní komentovať, či operácie cez Mt. Gox fungujú riadne, ale verejnosť môžeme uistiť, že protokol Bitcoin funguje správne," reagovala Bitcoin Foundation. Šesť ďalších veľkých búrz s Bitcoinmi zverejnilo spoločné vyhlásenie, v ktorom sa dištancovali od Mt. Gox.

"Toto tragické porušenie dôvery užívateľov Mt. Gox je výsledkom akcie jednej firmy a neodráža odolnosť alebo hodnotu Bitcoinu a celého odvetvia digitálnej meny," uviedli vo vyhlásení ďalšie burzy  Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain a Circle. "Rovnako ako u každého iného odvetvia, sú tu zlí herci, ktorí musia byť odstránení, a to je to, čo vidíme dnes. Mt. Gox potvrdil svoje problémy pri súkromnom rokovaní s ďalšími členmi bitcoinovej komunity," píše sa vo vyhlásení búrz. V Mt. Gox nebol k zastihnuteľný nikto, kto by sa k situácii vyjadril, napísala agentúra Reuters.

Generálny riaditeľ Mt. Gox Mark Karpeles rezignoval na svoju funkciu v správnej rade Bitcoin Foundantion v nedeľu. Burza so sídlom v Tokiu bola zakladajúcim členom a mala jedného z troch volených predstaviteľov v správnej rade Bitcoin Foundantion, ktorá má na starosti chrániť a podporovať používanie digitálnej meny. Mt. Gox tiež kompletne vymazalo obsah svojho twitterového účtu. V minulom týždni burza uviedla, že presúva kancelárie kvôli "problémom súvisiacim s bezpečnosťou".

Mt. Gox je akýmsi druhom špecializovanej zmenárne na báze burzy, umožňuje kúpiť alebo predať Bitcoiny za doláre a ďalšie meny. Burzu nedávno postihlo niekoľko technických problémov a tiež zastavila všetky výbery digitálnej meny, keď si všimla podľa svojich slov "neobvyklé aktivity". Tento krok spôsobil prudký pokles meny.

Správa, ktorá sa objavila na internete a odvoláva sa na interné dokumenty Mt. Gox uvádza, že burze sa stratilo viac ako 740 000 Bitcoinov, píše AP. Ak je správa pravdivá, bola by to pre digitálne menu poriadny úder. Priaznivci meny totiž tvrdia, že vďaka šifrovaniu je mena imúnna voči krádežiam a falšovaniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy