Nepál zvažuje prenajímanie himalájskych vrcholov

, ČTK Foto:SITA

Nepál zvažuje plán prenajímať menej frekventované himalájske vrcholky súkromným turistickým spoločnostiam, aby tak zmiernil prevádzku na Mount Evereste a pomohol miestnej ekonomike.

V rámci tohto plánu by si nepálske aj zahraničné súkromné ​​firmy mohli prenajať niektorý z 326 otvorených himalájskych vrcholov a propagovať ich ako novú turistickú destináciu. Z toho by pre Nepál plynuli nové príjmy, ale tiež by to mohlo odlákať časť horolezcov z najvyššej hory sveta, na ktorej je každú sezónu značná prevádzka. Informovala o tom agentúra AFP.

Zatiaľ nie je jasné, od kedy by nepálska vláda mohla začať tento plán uskutočňovať. Ministerstvá ešte dolaďujú podrobnosti o počte vrcholkov a dĺžke prenájmu. V posledných týždňoch Nepál zaviedol celý rad opatrení na posilnenie turistiky v krajine, ktorá je kľúčová pre miestne hospodárstvo. Zároveň sa ale snaží pribrzdiť davy mieriace na Mount Everest. Oficiálni činitelia preto znížili poplatky za výstup na ďalšie hory a vydali nariadenie, na základe ktorého musí každý horolezec zniesť z Mount Everestu najmenej osem kilogramov odpadkov okrem svojich vlastných.

Súvisiace články

Aktuálne správy