Päťstovka najúspešnejších firiem v USA, skokanom je Apple

, ČTK;lad foto:SITA, fortune500

Do čela rebríčka najväčších amerických firiem Fortune 500 sa vrátila spoločnosť Wal-Mart Stores. Najväčšej maloobchodnej firme sveta sa podarilo vykázať silný rast napriek slabšiemu ekonomickému prostrediu v niektorých oblastiach.

Vlaňajšia jednotka, ropná firma Exxon Mobil, skončila na druhom miest. Vyplýva to z aktuálneho rebríčka zostavovaného časopisom Fortune.

Rebríček firiem Fortune 500 je zostavovaný na základe príjmu spoločností za uplynulý rok. Príjmy Wal-Martu sa vlani zvýšili o päť percent na 469,2 miliardy USD. Exxon sa síce podľa príjmu prepadol na druhú pozíciu, stále však zostáva najziskovejšou firmou.

Prvej pätici dominujú energetické firmy. Za Exxonom skončili ďalšie ropné firmy Chevron a Phillips 66. Philips 66 sa vlani odtrhla zo skupiny ConocoPhillips a prevzala v rebríčku pozíciu svojej bývalej matky. Prvú päticu uzatvára investičná skupina Warrena Buffeta Berkshire Hathaway.

Do prvej desiatky sa vlani prebojovala firma Apple vďaka rastúcej popularite iPadov a iPhonov. Apple poskočil až o 11 priečok. Rastúce cena akcií Apple urobili vlani zo spoločnosti jednu z najhodnotnejších firiem podľa trhovej kapitalizácie.

Ďalšiemu technologickému gigantu sa už natoľko nedarilo. Hewlett-Packard vlani vypadol z prvej desiatky a skončil na 15. mieste. HP má problémy s odlivom spotrebiteľov od osobných počítačov k smartfónom a tabletom. Firmu poškodili aj jej vlastné účtovné chyby. Prvú desiatku opustila aj vládna hypotekárna  banka Fannie Mae.

Do rebríčka 500 najväčších amerických firiem sa po prvý krát dostala aj sociálna sieť Facebook Inc., ktorá vlani vstúpila na burzu. Facebook skončil na 482. mieste a predbehol Yahoo.

Súvisiace články

Aktuálne správy