Veľkoobchodné ceny v Rakúsku v marci klesli: Je to prvýkrát za dva roky

Veľkoobchodné ceny v Rakúsku zaznamenali minulý mesiac medziročný pokles, prvý za viac než dva roky. Vývoj cien vo veľkoobchode výrazne ovplyvnili ceny železa a ocele, ako aj plastov či hnojív. Informoval o tom server tradingeconomics, ktorý zverejnil štvrtkové údaje rakúskeho štatistického úradu.

Rakúske veľkoobchodné ceny klesli v marci medziročne o 0,4 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci dosiahli 10,2-percentný rast. Pod marcový vývoj veľkoobchodných cien, ktoré zaznamenali prvý pokles od januára 2021, sa do veľkej miery podpísal pokles cien železa a ocele o približne 30 %, plastov o takmer 27 %, ako aj kvapalných a plynných palív a s nimi súvisiacich produktov, kde ceny klesli o vyše 22 %. Okrem toho sa výrazne znížili ceny obilia, osív a krmív, konkrétne o viac než 14 %, ako aj hnojív a ďalších agrochemikálií, ktoré klesli o 12,3 %.

Na druhej strane, výrazne vzrástli ceny priemyselných chemikálií, a to o takmer 42 %. Okrem toho vysoký rast zaznamenali ceny mliečnych výrobkov, vajec, jedlých olejov a tukov (30 %). Zvýšili sa aj ceny cukru, čokolády a cukroviniek (25,2 %), ako aj kakaa, kávy, čaju a korenia, pričom v tomto prípade rast dosiahol 21,4 %.

Viac o téme: ceny , obilie , palivá , potraviny , Rakúsko , veľkoobchod

Súvisiace články

Aktuálne správy