Banky sa musia pripraviť na plnenie PMR podľa nových pravidiel

Bratislava 2. novembra (TASR) – Na úverové inštitúcie a pobočky úverových inštitúcií so sídlom na Slovensku sa od 1. januára 2009, po vstupe SR do eurozóny, budú vzťahovať požiadavky Eurosystému na udržiavanie povinných minimálnych rezerv (PMR). Prvých dvadsať dní nového roka však budú pre tieto inštitúcie prechodným obdobím.

Bežná perióda udržiavania PMR totiž trvá od 10. decembra 2008 do 20. januára 2009. Začlenenie inštitúcií so sídlom na Slovensku do systému povinných rezerv Eurosystému si preto vyžaduje prijatie prechodných opatrení, ktoré zabezpečia plynulú integráciu bez vzniku neprimeraného bremena pre inštitúcie nachádzajúce sa v krajinách eurozóny vrátane Slovenska.

Vyplýva to z rozhodnutia Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) o uplatňovaní PMR zo strany ECB po zavedení eura na Slovensku z 28. októbra tohto roka, o ktorom na svojej internetovej stránke informovala Národná banka Slovenska (NBS). V rozhodnutí sa uvádzajú osobitné pravidlá týkajúce sa uplatnenia požiadaviek na povinné rezervy v priebehu prechodného obdobia a predovšetkým sa stanovuje spôsob výpočtu základne pre výpočet PMR počas tohto prechodného obdobia.

Súvisiace články

Aktuálne správy