Povinné zmluvné poistenie zatiaľ bez zvýšenia ceny

Bratislava 31. októbra (TASR) – Komerčné poisťovne poskytujúce povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel pre rok 2009 (PZP) v zásade nezvyšujú ceny poistného. Novinkou však je zvýšenie poistného krytia pri škodách na zdraví i majetku.

Kooperativa poisťovňa, a.s., Vienna Insurance Group zachováva pre rok 2009 svojim klientom ceny na úrovni roku 2008 aj pri poskytnutí zvýšeného poistného krytia 75,315 milióna Sk (2,5 milióna eur) za škody na zdraví a 21,088 milióna Sk (700.000 eura) za škody spôsobené na majetku.

Podobne ako aj ostatné poisťovne aj Kooperativa ponúka širokú segmentáciu PZP okrem iného zvýhodnené ceny pre dôchodcov a zdravotne ťažko postihnutých občanov až do výšky 50 %. Pri stanovovaní cien vychádzala poisťovňa hlavne z analýz, štatistík a viacročných skúseností, ktoré potvrdzujú, že segmentáciu na základe obsahu a výkonu motora je treba brať do úvahy. Zároveň analýzy potvrdzujú aj rozdiel škodovosti v závislosti od miesta bydliska alebo veku držiteľa vozidla.

Svoje cenníky PZP dnes zverejnila aj a.s. ČSOB Poisťovňa. Novinkou na rok 2009, ktorú získa každý motorista pri uzatvorení zmluvy o povinnom zmluvnom poistení, je úrazové poistenie na rok zadarmo pre všetky deti do 15 rokov, ktoré sa nachádzajú počas cesty v poistenom vozidle. Medzi ďalšie výhody patrí napríklad bonus za bezškodový priebeh poistenia až do výšky 55 % a ďalšie zľavy do 25 %. Ani táto poisťovňa v porovnaní s prechádzajúcim rokom nezvyšovala výšku poistného, v niektorých kategóriách došlo dokonca k zníženiu sadzieb. Nižšie sadzby ako minulý rok tak budú mať mladí vodiči do 23 rokov a vodiči z väčších miest.

Spoločnosť tiež pristúpila k rozšíreniu kategorizácie vozidiel tak, aby vodiči z regiónov a vekových kategórií s nižšou frekvenciou škôd získali výhodnejšie poistenie. V systéme výpočtu povinného zmluvného poistenia pokračuje kombináciou výkonu a objemu motora.

TASR informácie poskytli predstavitelia poisťovní.

Súvisiace články

Aktuálne správy