Lepšie byť obchodným riaditaeľom v Bratislave ako generálnym v Prešove

Od roku 1994, kedy bola priemerná mzda na Slovensku 6 294 korún, sme k vlaňajším 17 274 prešli dlhú cestu. Hoci platy na Slovensku v ostatných rokoch rastú rýchlejšie ako v susednom Česku, ktoré si Slováci radi kladú za ekonomických rivalov, Česi stále v prepočte zarábajú o sedem tisíc viac. Ak by a zachoval minuloročný rast miezd v oboch krajinách, trvalo by ešte desať rokov, aby sme ich v platoch predbehli o pár stoviek korún.

Napriek tomu, že reálne príjmy rastú, ratingové agentúry upozorňujú na rozdiely medzi regiónmi, ktoré však existujú v celej Európe. Ceny bežných tovarov, ako potravín a odevov sa už medzi krajmi vyrovnali, no ceny služieb, napríklad kaderníkov, či daňových poradcov sa prehlbovať neprestali.

Bratislavčania, ktorí v priemere najlepšie zarábajú, sa na druhej strane musia pasovať aj s najvyššími cenami. Podľa prieskumu Slovenskej obchodnej inšpekcie tu na každých sto korún pripadá 2,60 koruny predraženia.

Sto tisíc je štandard pre riaditeľa

Ak chce niekto dobre zarábať, mal by sa stať riaditeľom alebo prezidentom veľkého podniku, najlepšie v Bratislave. Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny sú práve títo ľudia s veľkým náskokom najlepšie platenými nielen z celoštátneho hľadiska, ale aj v každom z ôsmich krajov Slovenska.

Najvyššiu hrubú mzdu vrátane rôznych príplatkov dostávajú šéfovia podnikov už tradične v Bratislave, vyše 140-tisíc korún. Najnižšiu zas v banskobystricko…

Celý článok si môžete prečítať tu »».

Súvisiace články

Aktuálne správy