Americké akcie v utorok posilnili, prispeli k tomu priaznivé výsledky firmy Best Buy

, ČTK Foto: SITA/AP

Priaznivé výsledky a zlepšenie celoročného výhľadu predajcu elektroniky Best Buy zmiernilo obavy trhu, že vysoká inflácia povedie k slabým tržbám maloobchodníkov v kľúčovej vianočnej sezóne.

Americké akcie v utorok posilnili, k rastu prispeli priaznivé výsledky maloobchodnej spoločnosti Best Buy. Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si pripísal 1,18 percenta a uzavrel na 34 098,10 bodu. Širší index S&P 500 vzrástol o 1,36 percenta na 4003,58 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa zvýšil tiež o 1,36 percenta na 11 174,41 bodu.

Akcie predajcu elektroniky Best Buy posilnili o takmer 13 percent. Štvrťročné výsledky podniku prekonali očakávania analytikov, firma navyše zlepšila celoročný výhľad. To zmiernilo obavy, že vysoká inflácia povedie k slabým tržbám maloobchodníkov v kľúčovej vianočnej sezóne. Rast tak zaznamenali tiež akcie ďalších maloobchodných spoločností.

Akcie podnikov z energetického sektora dnes ťažili z rastu cien ropy na svetových trhoch. Akcie amerických ropných gigantov Exxon Mobil a Chevron si tak pripísali takmer tri percentá.

Dolár oslaboval

Na devízovom trhu v utorok americký dolár oslaboval kvôli obnovenému záujmu investorov o rizikovejšie meny. Euro si v utorok krátko po 22.00 h SEČ voči doláru pripisovalo zhruba 0,6 percenta a pohybovalo sa v tesnej blízkosti 1,03 USD.

Americkú menu investori považujú za bezpečné útočisko v období neistoty. V pondelok dolár posilňoval, podporili ho obavy investorov z negatívnych dopadov koronavírusových reštrikcií v Číne na vývoj svetovej ekonomiky.

Investori teraz čakajú na stredajšie zverejnenie zápisnice z novembrového zasadnutia americkej centrálnej banky (Fed). Dúfajú, že si vďaka nemu budú môcť urobiť lepšiu predstavu ohľadom budúceho vývoja úrokových sadzieb v Spojených štátoch.

Fed na novembrovom zasadnutí kvôli snahe dostať pod kontrolu infláciu štvrtýkrát za sebou zvýšil úrokové sadzby o 0,75 percentuálneho bodu. Jeho základná sadzba sa tak dostala do rozpätia 3,75 až 4,00 percentá, čo je najvyššia úroveň za takmer 15 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy