Trhy reagujú na zjazd čínskych komunistov: Akcie v Hongkongu prudko klesli

, ČTK Foto: SITA/AP

Trh výpredajom reaguje na predpoklady, že doterajší prezident Si Ťin-pching a jeho nový tím budú v nadchádzajúcom funkčnom období preferovať ideológiu na úkor ekonomiky.

Akcie v Hongkongu po zjazde čínskych komunistov v pondelok prudko klesajú, hlavný index Hang Seng pred koncom obchodovania odpisoval zhruba sedem percent. Straty ale majú tiež akcie v pevninskej Číne. Trh výpredajom reaguje na predpoklady, že doterajší prezident Si Ťin-pching a jeho nový tím budú v nadchádzajúcom funkčnom období preferovať ideológiu na úkor ekonomiky.

Prečítajte si tiež: Najbohatší Číňania stratili 9 miliárd USD pre výpredaje akcií

Index Hang Seng zhruba hodinu pred koncom obchodovania odpisoval 6,9 percenta na 15.091 bodov, a ocitol sa tak najnižšie za 13 rokov. Teda od globálnej finančnej krízy, po ktorej prišla celosvetová hospodárska recesia. Index CSI 300, ktorý sleduje obchodovanie na burzách v Šanghaji a Šen-čene, teda v pevninskej Číne, odpisoval 2,9 percenta na 3633 bodov.

Stratili aj Alibaba či Tencent Holidngs

Výrazné straty zaznamenali tiež akcie firiem Alibaba Group Holding a Tencent Holdings, ktoré sa obchodujú aj v zahraničí. Strácali okolo desiatich percent, a výrazne dole tak stiahli aj čiastkový index akcií technologických firiem. Index akcií čínskych realitných firiem obchodovaných v Hongkongu odpisoval vyše desať percent a ocitol sa na rekordnom minime, uviedla agentúra Reuters.

Graf: vývoj indexu Hang Seng v pondelok 24. októbra.

Zdroj: tradingeconomics.com

Prezident Si Ťin-pching si na 20. zjazde komunistickej strany zabezpečil znovuzvolenie aj na tretie funkčné obdobie, čo je bezprecedentné. S tým trhy do určitej miery počítali, oveľa viac ich podľa analytikov znepokojuje, akými ľuďmi sa prezident obklopí.

Sprísni sa regulácia?

Ako na realitný, tak aj na technologický sektor sa čínske úrady v poslednom čase zameriavali najviac ako na sektory, ktoré je potrebné viac regulovať. Očakáva sa preto, že prezident by v nadchádzajúcom období mohol reguláciu ešte sprísniť, vzhľadom na to, akých ľudí má v novom tíme. Analytici v tejto súvislosti najviac skloňujú meno Li Čchiang, čo je stranícky líder zo Šanghaja. Ten sa pravdepodobne stane aj budúcim čínskym premiérom.

Slabší je aj kurz čínskeho jüanu – ten, ktorý sa obchoduje v kontinentálnej Číne, je voči doláru najnižšie za 15 rokov. Mimo územia Číny, kde sa s jüanmi môže obchodovať od roku 2011, čínska mena klesla na 7,2790 jüanu za dolár a je blízko historického minima.

Nepomohli ani pozitívne správy o HDP

Prepad na burzách v Hongkongu a v pevninskej Číne nepomohli zmierniť ani relatívne priaznivé údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP). Tá ukázala, že čínska ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 3,9 percenta, čo je viac, ako sa čakalo. V druhom štvrťroku klesla o 2,6 percenta. V medziročnom porovnaní sa inflácia posilnila o 3,9 percenta v porovnaní s nárastom o 0,4 percenta v predchádzajúcom štvrťroku.

Napriek lepším výsledkom ohľadom rastu HDP za tretí štvrťrok teraz čínska ekonomika rastie najpomalšie za mnoho rokov. Zjazd komunistov podľa analytikov tiež ukázal, že Čína bude pokračovať v prísnych obmedzeniach, aby zastavila šírenie choroby covid-19. Tá prispievajú k pomalšiemu rastu ekonomiky. Peking sa chce tiež zamerať na to, ako znížiť obrovský dlh v realitnom sektore.

Súvisiace články

Aktuálne správy