Tomu sa hovorí volatilita: Z celého kryptotrhu bolo za deň vymazaných viac ako 200 miliárd dolárov

, CNBC Foto: getty images

Výpredaje sa zintenzívňujú. Cena bitcoinu vo štvrtok klesla pod 26 000 dolárov a dostala sa na najnižšiu úroveň za posledných 16 mesiacov. Ether, druhá najväčšia digitálna mena, klesla pod 2 000 dolárov za mincu.

Cena bitcoinu klesla vo štvrtok ráno až na 25 919,33 USD, podľa údajov Bitstamp. Je to prvýkrát, čo kryptomena klesla pod úroveň 27 000 USD od 26. decembra 2020. Bitcoin odvtedy trochu znížil svoje straty a naposledy sa obchodoval za 28 291,48 USD, čo je pokles o 3 % za posledných 24 hodín.

Ether, druhá najväčšia digitálna mena, klesla až na 1 719,73 USD za mincu. Je to prvýkrát, čo token klesol pod hranicu 2 000 USD od júla 2021. Ether naposledy klesol o 11 % na cenu 1 936,07 USD.

Investori utekajú pred kryptomenami v čase, keď sa akciové trhy prepadli z vrcholov počas  pandémie koronavírusu kvôli obavám z rastúcich cien a zhoršujúceho sa ekonomického výhľadu. Stredajšie údaje o inflácii v USA ukázali, že ceny tovarov a služieb v apríli vyskočili o 8,3 %, čo je viac, ako očakávali analytici. Blíži sa k najvyššej úrovni za posledných 40 rokov.

Za pozornosť určite stojí aj pád stablecoinového protokolu Terra. TerraUSD alebo UST má odzrkadľovať hodnotu dolára. V stredu však klesol na menej ako 30 centov, čo otriaslo dôverou investorov v takzvaný decentralizovaný finančný priestor. Stablecoiny sú ako bankové účty sotva regulovanom kryptosvete. Investori do digitálnych mien sa na ne často obracajú kvôli bezpečnosti v časoch volatility na trhoch. Ale UST, „algoritmický“ stablecoin, ktorý je založený skôr na kóde než hotovosti držanej v rezerve, sa snažil udržať stabilnú hodnotu, pretože držitelia sa hromadne chystali k odchodu.

Vo štvrtok ráno sa UST obchodovalo za približne 54 centov, čo je stále výrazne pod zamýšľaným 1 dolárom. Luna, ďalší token Terra, ktorý má plávajúcu cenu a má absorbovať cenové šoky UST, vymazal 97 % svojej hodnoty za 24 hodín a naposledy mal hodnotu iba 5 centov – dokonca menej ako UST.

Investori sa obávajú dôsledkov pre bitcoiny. Luna Foundation Guard – fond založený tvorcom Terra Do Kwonom – nazhromaždil niekoľkomiliardovú hromadu bitcoinov, aby pomohol podporiť UST v časoch krízy. Existujú obavy, že Luna Foundation Guard predá veľkú časť svojich bitcoinov, aby podporila svoj chorý stablecoin. Je to riskantný hazard – v neposlednom rade preto, že samotný bitcoin je neuveriteľne nestále aktívum.

Dôsledky kolapsu Terra viedli k obavám z trhovej nákazy. Tether, najväčší stablecoin na svete, tiež vo štvrtok klesol pod svoj fixný jeden dolár, v určitom čase sa predával za 95 centov. Ekonómovia sa už dlho obávajú, že tether nemusí mať požadované množstvo rezerv, aby posilnil svoju fixáciu k doláru v prípade hromadných výberov.

Viac o téme: kryptomeny

Súvisiace články

Aktuálne správy