Česká zbrojárska skupina CZG chce dostať Colt na nové trhy

Český výrobca zbraní Česká zbrojovka Group (CZG) má podľa vlastných slov po nedávnej akvizícii spoločnosti Colt Holding Company potenciál stať sa hlavným hráčom na globálnom trhu so zbraňami a oživiť legendárnu americkú značku.
Akcie CZG, ktoré boli kótované na akciovom trhu vlani v októbri, tento rok v Prahe stúpli až o 60 %, pretože investori uvítali solídny rast tržieb a kúpu americkej spoločnosti Colt v hodnote 222 miliónov USD (187,48 milióna eur), ktorá bola oznámená vo februári a dokončená v máji. Vďaka tomu sa CZG stáva konkurentom popredných amerických firiem, ako sú Smith & Wesson a Sturm, Ruger & Company.
Spoločnosť Colt so závodmi v USA a Kanade poskytne CZG kapacitu na rozšírenie výroby nad rámec svojej hlavnej továrne v Českej republike a umožní jej uchádzať sa o armádne zákazky v USA, pretože bude spĺňať regulačné predpisy „Buy America“.
Cieľom CZG je v priebehu niekoľkých rokov takmer zdvojnásobiť kombinované tržby CZG a Colt, ktoré vlani dosiahli odhadom 570 miliónov USD, čím sa vyrovná ročným čistým tržbám spoločnosti Smith & Wesson vo výške 1,1 miliardy USD v predchádzajúcom fiškálnom roku.
V roku 2020 sa Spojené štáty podieľali 66 % na ročných tržbách českej zbrojárskej skupiny, a to najmä vďaka predaju zbraní jednotlivcom a policajným oddeleniam pod značkami CZ (Česká Zbrojovka), Dan Wesson a Brno Rifles.
„Colt je dôležitým krokom v realizácii našej vízie dosiahnuť do roku 2025 príjem 1 miliardu eur,“ povedal predseda predstavenstva CZG Jan Drahota. „Budeme premýšľať, ako zabezpečiť, aby bola značka ešte väčšia, ako je teraz, a predstaviť ju širším trhom.“
Časť tlaku môže prísť zo strany investorov. Príjmový cieľ sa zdá byť pre niektorých analytikov ambiciózny a bude vyžadovať investície skupiny CZG, ktorej korene siahajú do obdobia pred druhou svetovou vojnou.
Americká spoločnosť, ktorú založil Samuel Colt, vyrobila jeden z prvých revolverov. Ale v roku 2015 musela podať žiadosť o ochranu pred veriteľmi po sérii prešľapov a strate kľúčovej zmluvy s americkou armádou. Tieto problémy umožnili súperom zvýšiť svoje podiely na trhu v USA na úkor Coltu, aj keď ten v roku 2016 vyšiel z bankrotu a vlani sa jeho príjmy zvýšili o štvrtinu.
CZG použila výnosy z prvotnej verejnej ponuky (IPO) akcií a emitovala dlhopisy na financovaní dohody s Coltom. Svoje investičné plány načrtne neskôr v tomto roku. Budú zahŕňať prípadne uvedenie nových produktov a investovanie do inovácií v hlavnej továrni spoločnosti Colt vo West Hartforde, v Connecticute, povedal Drahota.
Inovácie budú tiež znamenať „rozšírenie kapacity z dôvodu nedostatočných investícií v minulosti“, povedal.
Česká zbrojárska skupina podľa neho zvažuje tiež, či bude v USA vyrábať niektoré výrobky CZG, ktoré sa s výrobkami Colt len málo prekrývajú.
Približne polovica tržieb spoločnosti Colt v roku 2020 pochádzala z rozsiahleho amerického armádneho segmentu (military and law enforcement,M&LE) a Drahota uviedol, že vidí „obrovský priestor“ na rast značky na globálnych civilných trhoch a trhoch M&LE.
Spoločnosť CZG, ktorej prevádzkový zisk vlani vzrástol o 12 %, doteraz konkurovala predovšetkým európskym skupinám, ako sú belgická FN Herstal, talianska Beretta či Glock Gesellschaft z Rakúska. Minulý rok uzavrela obchody s českou armádou a orgánmi činnými v trestnom konaní v Brazílii a Keni, ako aj zmluvy s maďarskou armádou.
Kúpou Coltu sa okrem iného môže dostať ku kontraktom od britskej a kanadskej armády. Drahota uviedol, že sa bude naďalej presúvať k pokročilejším zbraniam podľa požiadaviek vojenských zákazníkov. Skupina CZG vlani získala menšinový podiel v spoločnosti Spuhr i Dalby AB, švédskej firme, ktorá sa venuje výrobe optických montážnych riešení pre zbrane.

Súvisiace články

Aktuálne správy