Najdôležitejšie správy TASR zo slovenskej ekonomiky

Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 34. týždni 2021:

Bratislava 30. augusta (TASR) – Ekonomická nálada na Slovensku sa druhý mesiac po sebe zhoršila, aj keď v auguste 2021 bol pokles miernejší ako v júli. Hlavný ukazovateľ – sezónne upravený indikátor ekonomického sentimentu (IES) – klesol o 1,6 bodu na hodnotu 99,2 a pohybuje sa približne na rovnakej úrovni ako pred pandémiou nového koronavírusu. Aktuálna hodnota IES sa nachádza mierne (o 3,3 bodu) pod úrovňou dlhodobého priemeru. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Dokončené, fungujúce moduly a časti projektu EÚ Elektronické služby katastra nehnuteľností (ESKN) sú zmluvne prevzaté. Štát nadobudol licenčné, autorské práva a zdrojové kódy. Tie sa môžu začať rozvíjať na prospech zlepšenia elektronizácie katastra. Informoval o tom predseda Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR Ján Mrva.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preukázal porušenie zákona o verejnom obstarávaní v kontrole postupu Slovenského vodohospodárskeho podniku. Uložil mu pokutu vo výške takmer 19.000 eur, ktorú už štátny podnik uhradil. Informovala o tom hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Druhý odhad zvýšil úrodu obilnín o 6 %, zostane však nižšia ako vlani. Výrazne vyššia bude len celková úroda slnečnice. Výnosy z hektára (ha) nad päťročným priemerom sa očakávajú pri obilninách, zemiakoch, slnečnici, sóji a hrachu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR v druhom tohtoročnom odhade úrody vybraných poľnohospodárskych plodín na rok 2021, ktorý úrad zrealizoval k 15. augustu.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Priemerná mesačná mzda na Slovensku v 2. kvartáli tohto roka pokorila hranicu 1200 eur. Rástla najrýchlejšie za posledných 16,5 roka. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Bratislava 3. septembra (TASR) – Ekonomika Slovenska v 2. kvartáli tohto roka medziročne vzrástla o 9,6 %. Potiahli ju najmä export, vyššie investície, ale aj domáca spotreba. Informoval o tom v piatok Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Predpandemické obdobie však ekonomika ešte nedohnala, v porovnaní s 2. kvartálom roka 2019 jej chýbalo ešte 2,3 %.

Bratislava 3. augusta (TASR) – Indikátor dlhodobej udržateľnosti verejných financií má Slovensko v súčasnosti v pásme vysokého rizika a zároveň je najhorší v rámci krajín EÚ. Vyplýva to zo správy o hodnotení plnenia pravidiel rozpočtovej zodpovednosti a pravidiel rozpočtovej transparentnosti za rok 2020, ktorú Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v utorok (31. 8.) predložila do Národnej rady SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy