Medziročný rast čínskej ekonomiky sa v 2. štvrťroku spomalil

Prudké tempo rastu čínskej ekonomiky na začiatku roka sa v 2. štvrťroku výrazne spomalilo a o niečo viac, ako predpovedali analytici. Ukázali to vo štvrtok oficiálne údaje čínskeho národného štatistického úradu (NBS).
Hrubý domáci produkt (HDP) Číny sa za tri mesiace do konca júna 2021 zvýšil medziročne o 7,9 % po náraste o 18,3 % v prvých troch mesiacoch roka. Ekonómovia pritom odhadovali, že rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky klesne v období apríl-jún na 8,1 %.
V medzikvartálnom porovnaní však HDP v sledovanom období stúpol o 1,3 %. Prekonal tak očakávania, podľa ktorých sa mal zvýšiť o 1,2 % aj 0,6-% tempo rastu v období január-marec.
Druhá najväčšia ekonomika sveta sa rýchlo zotavila z minuloročného poklesu spôsobeného pandémiou nového koronavírusu, ale tempo jej rastu sa zmierňuje, keďže výroba sa spomalila a spotrebiteľský dopyt sa nezvyšoval tak rýchlo, ako sa očakávalo.
Navyše, medziročne tempo rastu v predchádzajúcich mesiacoch bolo do značnej miery skreslené nízkym porovnávacím základom z minulého roka, keď vláda zaviedla tvrdé opatrenia, aby zastavila šírenie pandémie.
No zároveň najnovšie čísla naznačujú, že Čína by mala byť stále na dobrej ceste k splneniu svojho cieľového rastu pre tento rok na úrovni viac ako 6 %.
Separátne štatistiky tiež odhalili, že priemyselná výroba v Číne v júni vzrástla medziročne o 8,3 % po poklese 8,8 % v máji.
Júnové investície do fixných aktív stúpli o 12,6 %, čo je však slabší výsledok ako ich nárast o 15,4 % v predchádzajúcom mesiaci.
Aj tempo rastu maloobchodného predaja sa v júni mierne spomalilo na 12,1 % z májových 12,4 % a miera nezamestnanosti sa ustálila na úrovni 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy