Švajčiarsky výrobca hodiniek Swatch sa v 1. polroku tohto roka vrátil k zisku

Švajčiarska spoločnosť Swatch zaznamenala za 1. polrok tohto roka návrat k zisku a rast tržieb o viac než 50 %. Medziročný vývoj ovplyvnila situácia spred roka, keď pandémia nového koronavírusu zatvorila veľký počet obchodov, medzi nimi aj klenotníctva.
Výrobca hodiniek ako Longines, Tissot a Omega oznámil, že za prvých šesť mesiacov dosiahol čistý zisk 267 miliónov švajčiarskych frankov (246,04 milióna eur). V rovnakom období minulého roka vykázala firma stratu na úrovni 303 miliónov CHF, uviedol server marketwatch. Tržby vzrástli z 2,20 miliardy na 3,39 miliardy CHF.
Pod rast tržieb sa podpísali najmä vlastné obchody firmy Swatch, ktoré zaznamenali nadpriemerné tempo rastu. Výrazne rástol aj internetový obchod spoločnosti. Na druhej strane, tržby z predaja na letiskách a v dovolenkových destináciách zostali hlboko pod úrovňou z roku 2019.
Firma však počíta s pokračovaním priaznivého vývoja v 2. polroku tohto roka. Vychádza aj z údajov za 2. kvartál, v ktorom Swatch zaznamenal výrazný rast tržieb. „Uvoľňovanie protipandemických opatrení v Európe a Ázii a opätovný rast cestovného ruchu vo viacerých regiónoch by mal podporovať tržby aj v ďalších mesiacoch,“ uviedla švajčiarska spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy