MPSVR chce oživiť trh práce iniciatívou Zdravíme Slovensko

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chce oživiť trh práce iniciatívou Zdravíme Slovensko. Spolu s Inštitútom sociálnej politiky (ISP) prináša konkrétne dáta a návrhy, ako môže každý Slovák podporiť jednu z najpostihnutejších oblastí pandémiou nového koronavírusu – cestovný ruch. Zámerom iniciatívy je oživiť slovenský trh práce. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Michaela Slivková Kirňaková.
Iniciatívou rezort prináša konkrétne argumenty, ako dokáže ktokoľvek podporiť zamestnanosť, pomôcť ľuďom v regiónoch a prejaviť tak svoju solidaritu. „Výzvou je zostať na Slovensku a tráviť tu svoj voľný čas,“ poznamenala hovorkyňa.
Rezort práce počas pandémie pomohol ľuďom, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách, tvrdí šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina). „Je však nevyhnutné, aby sme naďalej prejavili svoju solidaritu, a preto sa pripájam k iniciatíve Zdravíme Slovensko. Keď podporíme našich podnikateľov v cestovnom ruchu, podporíme tým ďalšie spojené služby, a najmä pomôžeme konkrétnym ľuďom a našej ekonomike,“ okomentoval Krajniak.
Ako doplnila Slivková Kirňaková, cestovný ruch na Slovensku predstavuje približne tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP) a zamestnáva približne 100.000 Slovákov a Sloveniek. „Každý ďalší milión eur, ktorý minieme v domácom turizme, vytvorí alebo udrží 52 pracovných miest,“ vyčíslila hovorkyňa. Rovnako každé jedno minuté euro v reštaurácii, v hoteli alebo na kúpalisku výrazne pomáha rásť hospodárstvu.
„Iniciatíva Zdravíme Slovensko stavia na záveroch našich analýz a ponúka overiteľné argumenty v prospech trávenia času na Slovensku. Tými sú podpora zamestnaných v turizme a nadväzujúcich odvetviach a zníženie zdravotných rizík spojených s cestovaním,“ podotkla generálna riaditeľka ISP Lucia Fašungová.
Podrobnosti k iniciatíve aj s interaktívnou mapou s turisticky zaujímavými miestami po celom Slovensku sú zverejnené na stránke www.zdravimeslovensko.gov.sk. Súčasťou je aj dobrovoľný dotazník, prostredníctvom ktorého sa môže každý podeliť o svoje zážitky či postrehy z ciest po Slovensku.

Súvisiace články

Aktuálne správy