General Motors zaznamenal v 2. štvrťroku nárast predaja v USA o 40 %

Americká automobilka General Motors (GM) zaznamenala v 2. štvrťroku 2021 strmý nárast predaja vozidiel v USA, až o 40 %. Očakáva pritom, že silný spotrebiteľský dopyt, po uvoľnení obmedzení na zastavenie šírenia pandémie nového koronavírusu, bude pokračovať v druhej polovici roka aj v roku 2022.
Konkrétne, General Motors predal v období apríl – jún 2021 na domácom trhu 688.236 vozidiel, o 40 % viac ako vlani v rovnakom období.
Podľa GM nízke úrokové sadzby, vládne stimuly a uprednostňovanie cestovania v osobných vozidlách v dôsledku pandémie posilnili dopyt po automobiloch v USA.
„Očakávame pretrvávajúci vysoký dopyt v druhej polovici tohto roka a v roku 2022,“ uviedla vo vyhlásení hlavná ekonómka GM Elaine Buckbergová.
„Americká ekonomika sa zrýchľuje, spotrebiteľské výdavky sú vysoké a pracovných miest je veľa,“ dodala.
Podľa poradenských spoločností J. D. Power a LMC Automotive zákazníci napriek menším zľavám nakupujú, aj keď sú vozidlá drahšie, čo zvyšuje ziskovosť automobiliek aj maloobchodníkov.
Spoločnosť GM uviedla tiež, že uplynulý kvartál ju obmedzovali nízke zásoby v dôsledku globálneho nedostatku polovodičov.
Analytik spoločnosti Morningstar David Whiston sa domnieva, že najhorším obdobím z hľadiska nedostatku čipov pre automobily bol 2. štvrťrok, a predpovedá, že sa situácia začne zlepšovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy