Turecko zakazuje platby kryptomenou, cena Bitcoinu dočasne padá

, ZH Foto: SITA/AP

Bitcoin v piatok poklesol až o 4,6 %, keďže Turecko zakázalo jeho použitie na platby. Striktné obmedzenia nadobudnú v krajine účinnosť 30. apríla.

Turecko sa rozhodlo rázne zakročiť proti používaniu virtuálnych mien v zúfalej nádeji na zachovanie dôvery v tureckú líru. Nové nariadenie tiež zakazuje tureckým spoločnostiam, ktoré spracúvajú platby a elektronické prevody finančných prostriedkov, spracúvať transakcie zahŕňajúce platformy kryptomeny. To v podstate odrezáva tureckých maloobchodníkov, ktorí hľadajú v kryptomene útočisko pred čoraz bezcennejšou domácou fiat menou, od bankového systému krajiny.

Dôvodom takéhoto kroku zo strany centrálnej banky je nedostatok regulácie, mechanizmov dohľadu alebo absencia centrálneho regulačného orgánu, v kombinácii s potenciálom trestnej činnosti a vysokou volatilitou trhovej hodnoty bitcoinu. Digitálne tokeny vytvárajú„významné riziká“. Píše sa v oficiálnom vyhlásení na webovej stránke tureckej centrálnej banky.

Kryptomena predstavuje pre príslušné strany významné riziká z nasledujúcich dôvodov:

Nepodliehajú žiadnym regulačným a kontrolným mechanizmom ani ústrednému regulačnému orgánu, ich trhové hodnoty môžu byť nadmerne volatilné, môžu byť použité pri nezákonnej činnosti kvôli ich anonymnej štruktúre, peňaženky môžu byť odcudzené alebo použité nezákonne bez súhlasu ich držiteľov a transakcie sú neodvolateľné. Nedávno sa objavili niektoré iniciatívy týkajúce sa použitia týchto aktív pri platbách. Usudzuje sa, že ich použitie pri platbách môže spôsobiť nevratné straty pre strany transakcií v dôsledku vyššie uvedených faktorov a zahŕňa prvky, ktoré môžu narušiť dôveru v metódy a nástroje používané v súčasnosti pri platbách.

V súlade s tým podľa Zákona č. 1211 o centrálnej banke Tureckej republiky (CBRT) a zákonom č. 6493 o platobných systémoch a systémoch zúčtovania cenných papierov, platobných službách a inštitúciách elektronických peňazí CBRT vydáva „Nariadenie o nepoužívaní kryptomien pri platbách “.

Zákaz nie je prekvapujúci. V marci turecké ministerstvo financií uviedlo „globálne znepokojenie“ ohľadom vývoja kryptomien. Ministerstvo signalizovalo, že pracuje na reguláciách v spolupráci s centrálnou bankou, bankovým regulátorom a radou pre turecký kapitálový trh.

Načasovanie zákazu je určite pozoruhodné, pretože viera v tureckú centrálnu banku zo strany komunity medzinárodných investorov je v súčasnosti takmer na historickom minime. V tejto súvislosti vyzerá zákaz Turecka skôr ako reakcia ustarostenej vlády, ktorá odstráni vážneho konkurenta vlastnej meny.

Turecko nie je prvou krajinou, ktorá sa rozhodla ostro vystúpiť proti bitcoinom, očakáva sa, že India navrhne zákon, ktorý zakáže kryptomeny a bude pokutovať každého, kto zobchoduje alebo bude držať takéto aktíva.

Ceny kryptomeny reagovali na správu poklesom asi o 5 %, odvtedy sa však odrazili a blížia sa k novým maximám všetkých čias, pretože Erdoganov zúfalý pokus zakázať únik kapitálu do kryptomeny povedie iba k väčšiemu dopytu po nej.

Súvisiace články

Aktuálne správy