Fond obnovy dostal zelenú, prvé miliardy pritečú o pár mesiacov. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Východiskom zo zdravotného marazmu je účinný vakcinačný program. Východiskom z ekonomického marazmu je otvorenie ekonomík a rozšírenie aktivity naprieč sektormi. Dopomôcť tomu má fond obnovy, ktorý od európskeho parlamentu dostal zelenú.

Peniaze na boj s následkami pandémie
Fond obnovy vo výške 672,5 mld. eur dostal zelenú od európskeho parlamentu a dnes bol podpísaný. Predsedníčka európskej komisie Ursula von der Leyen tvrdí, že chcú v tejto veci konať rýchlo a niekoľkomesačné čakanie na vyplatenie počiatočných finančných prostriedkov je typické pre administratívne procesy. Prvé čerpanie by malo prebehnúť v polovici roka 2021. Vo fonde obnovy tvoria 312,5 mld. nenávratné granty a zvyšok sú úvery cez schému štátnych dlhopisov, ktoré sú nakupované Európskou centrálnou bankou. Z nenávratných grantov má Slovensko prisľúbených 6,3 mld. eur. Až 70 % z tejto sumy môžeme vyčerpať už v najbližších rokoch. Zvyšných 30 % bude revidovaných v júni 2022 podľa toho, či to naša ekonomika bude alebo nebude potrebovať v závislosti od vývoja HDP. 

Akcie a kryptomeny na maximách
Americké akcie rástli sedem dní po sebe, čo je najdlhšia šnúra rastových dní od augusta minulého roka. Tri hlavné americké indexy – Dow Jones 30, technologický index Nasdaq 100, ako aj S&P 500, prerazili nové historické maximá. Nezaostali ani ostatné regióny. Nemecký akciový index DAX atakoval rekord na úrovni 14 000 bodov. Podobný kúsok sa podaril aj japonskému indexu Nikkei 225, ktorý zahŕňa 225 najväčších japonských firiem. Hlavným dôvodom je optimistický vývoj pandémie v zámorí, ktorý je prísľubom ekonomickej obnovy. Druhým pozitívom je schvaľovanie a spustenie dodatočných stimulov americkou administratívou. To má viesť opätovne k rýchlejšej ekonomickej obnove. Podobne to vyzerá aj na trhu s kryptomenami. Bitcoin aj Ethereum sa obchodujú na historických maximách. Prvý menovaný sa blíži k psychologickej hladine 50 000 USD za 1 kus. Ethereum atakuje hranicu 1 800 USD. Dôvodom je rastúci dopyt zo strany malých investorov ako aj správa o tom, že spoločnosť Tesla nakúpila bitcoin za 1,5 mld. USD. 

Prezidentský deň aj maloobchodné tržby
Nový týždeň začne zvoľna. V pondelok prebehnú v Spojených štátoch oslavy prezidentského dňa. V Číne pokračujú oslavy nového roka, ktoré sa skončia až v stredu. Z hlavných svetových búrz budú otvorené len tie v Európe. Druhá polovica týždňa prinesie niekoľko zaujímavých ekonomických výsledkov. Pozorne sa budú sledovať maloobchodné tržby v USA, kde sa očakáva rast za január na úrovni 0,7 %. Priaznivá spotrebiteľská aktivita by naznačovala rozširovanie ekonomickej obnovy. V Európe uvidíme výsledky inflácie, ktoré napovedia viac o tempe cenového nárastu v európskom priestore.

 

Prečítajte si: Ceny nehnuteľností rastú. Vyhliadky na lacnejšie bývanie sú v nedohľadne

 

Súvisiace články

Aktuálne správy