Jeden z najvýnosnejších: Minulý týždeň potešil najbohatších ľudí

, ČTK Foto: SITA/AP

Minulý týždeň priniesol opäť významný prínos pre majetok najbohatších z bohatých, ktorým pomáha hlavne prudký rast akciových trhov, najmä technologických akcií. Americké akcie v piatok stúpli na nové maximá, pretože investori majú dôveru v nový prístup k inflácii predstavený centrálnou bankou USA.

Pre niektorých z najbohatších ľudí sveta bol minulý týždeň jedným z najvýnosnejších. Hodnota majetku 500 najbohatších ľudí sveta sa za týždeň zvýšila o 209 miliárd, upozornila agentúra Bloomberg. Od začiatku tohto roka majetok 500 najbohatších ľudí sveta podľa zoznamu zostavovaného agentúrou Bloomberg stúpol o 871 miliárd USD, teda o 15 percent.

Z jednotlivých ľudí majetok zakladateľa Amazonu Jeffa Bezos prekonal kedysi nepredstaviteľnú sumu 200 miliárd USD a podnikateľ, vynálezca a známy provokatér Elon Musk sa pridal medzi osoby, ktorých hodnota majetku prekonala 100 miliárd USD vďaka pokračujúcemu rastu akcií spoločnosti Tesla. Musk tak rozšíril klub ľudí s majetkom vyše 100 miliárd USD, ktorý má teraz vďaka nemu štyroch členov. Okrem Muska a Bezosa doň patrí aj majiteľ a šéf Facebooku Mark Zuckerberg a spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates. Podľa výpočtu agentúry Bloomberg hodnota ich majetku dosahuje 540 miliárd USD.

Majetok Muska od začiatku tohto roka stúpol o 76,1 miliardy USD. Je to však až druhá najvyššia suma. Najviac tento rok zbohatol Bezos, hodnota jeho majetku stúpla o 84,9 miliardy USD. Od konca roku 2017, kedy jeho majetok prekonal hranicu 100 miliárd USD, sa hodnota jeho majetku zdvojnásobila, a to aj potom, čo vlani pri rozvode postúpil štvrtinu svojho podielu v Amazonu bývalej manželke MacKenzie Scottovej.

Prudký rast majetku najbohatších ľudí je v ostrom kontraste so stavom svetovej ekonomiky. Ekonomický rast prudko klesol, pretože pandémie donútila spoločnosti prepustiť milióny zamestnancov a dopyt spotrebiteľov prudko klesla. Ekonomické problémy najviac doľahla na mladých a pracovníkov s nižšími mzdami. „Niet pochýb o tom, že pandémia zhorší nerovnosť príjmov a bohatstva, v krátkodobom i dlhodobom horizonte," uviedol profesor Newyorskej mestskej univerzity (CUNY) zaoberajúci sa  nerovnosťami v príjmoch Miles Corak.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy