Automobilky PSA a FCA sa rozhodli nevyplatiť dividendy

Francúzska skupina PSA Peugeot Citroën a taliansko-americký výrobca áut Fiat Chrysler Automobiles (FCA) sa rozhodli nevyplatiť dividendy vo výške 1,1 miliardy eur, ktoré boli súčasťou ich vlaňajšej dohody o fúzii. Dôvodom je negatívny vplyv pandémie nového koronavírusu. Oznámili to v stredu (13. 5.) neskoro večer v spoločnej tlačovej správe.

FCA a PSA sa totiž vlani v decembri zaviazali, že si rozdajú dividendy v rámci dohody o fúzii a vytvorení štvrtého najväčšieho výrobcu automobilov na svete. Oba koncerny v tom čase uviedli, že Fiat Chrysler v rámci dohody vyplatí špeciálnu dividendu vo výške 5,5 miliardy eur. O nej sa však v stredu v spoločnom vyhlásení nezmienili.
Potvrdili tiež, že prípravy na zlúčenie na základe rovného s rovným (50:50) "napredujú dobre" a očakávajú, že ho dokončia podľa plánu, teda pred koncom 1. štvrťroka 2021.
FCA sa teraz snaží udržať si hotovosť po tom, ako v 1. štvrťroku "spálil" 5,5 miliardy USD (5,06 miliardy eur). Jeho severoamerické závody boli zatvorené a dopyt po nových automobiloch stagnuje.
Skupina PSA položila základy pre možnú revíziu platby minulý mesiac, keď informovala, že jej tržby sa v 1. štvrťroku znížili o 16 %. Aj PSA sa sústredila na udržanie hotovosti, keďže jej závody v Európe sa otvárajú len pomaly po deviatich týždňoch odstávky a jej čistá likvidita klesla o 1 miliardu eur v období január – marec.
Akcie obidvoch výrobcov automobilov tento týždeň pokračujú v poklese, pričom v prípade FCA sa znížili o 1,4 % a PSA o 3,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy