25 miliárd eur: Koordinácia v ére koronavírusu

, Financial Times;ČTK Foto: SITA/AP

Lídri krajín EÚ-27 mali včera prvú šancu naformulovať kolektívnu európsku reakciu na koronavírus. Po trojhodinovom virtuálnom samite sa dohodli na prísľuboch ďalších výdavkov, sľubujú uvoľniť niektoré bruselské daňové pravidlá a plány, aby sa ministri každý deň radili prostredníctvom telekonferencie.

Súhrn opatrení podľa Financial Times zahŕňa okrem iného „investičný fond“ vo výške 25 miliárd eur od Európskej komisie, využitie pravidiel EÚ o štátnej pomoci malým podnikom odkladom splátok pôžičiek a prísľub, ktorý vládam umožní uvoľniť svoje fiškálne kohútiky a vyhnúť sa rozpočtovým sankciám zo strany Bruseli. Ako však uviedol jeden vedúci diplomat, aj napriek naliehavosti a požiadavkám na spoločné postupy, je „v prípade koronavírusu v tom stále každý členský štát sám “.

Rakúsko na svojej hranici s Talianskom zaviedlo „zákaz vstupu“ pre kohokoľvek, kto by cestoval bez lekárskeho osvedčenia. Portugalsko a Slovensko tiež uviedli, že zabránia letom do, alebo z Talianska, v snahe obmedziť šírenie vírusu. Takéto uchýlenie sa k jednostranným opatreniam vyvolalo obavy, že nerovnomerné reakcie ohrozujú fungovanie jednotného trhu.

Brusel bojuje o to, aby mal členské štáty pod kontrolou, najmä v otázke obmedzenia vývozu zdravotníckych pomôcok, ako sú rúška a respirátory mimo EÚ. Nemecko a Česká republika minulý týždeň uvalili prísnejšie pravidlá na vývoz liekov, čím vyvolali odpor vlád EÚ, ktoré sa chcú vyhnúť protekcionistickým opatreniam narúšajúcich vnútorný trh. Komisia včera reagovala vyhlásením, že začne monitorovať dodávky, aby sa zabezpečilo, že neexistujú žiadne nedostatky. „Treba sa vyhnúť akýmkoľvek neopodstatneným prekážkam na jednotnom trhu,“ uviedol Charles Michel, predseda Európskej rady. 

Podľa Charlesa Michela je pre EÚ prvou prioritou zastaviť šírenie nákazy a účinná pomoc postihnutým. Druhou je zabezpečenie potrebného lekárskeho a ďalšieho vybavenia na boj s nákazou, tretí je podpora výskumu, vrátane hľadanie liečiv aj funkčných liečebných postupov. Lídri krajín únie sa dnes tiež zhodli na potrebe riešiť dlhodobejšie sociálne a ekonomické dopady terajšej epidémie.

Európska komisia zriadi medzinárodný tím epidemiológov a virológov, aby jej radil s ďalším postupom počas epidémie, povedala tiež von der Leyenová. Jej úrad si teraz vytvára prehľad o tom, koľko je v Európskej únii k dispozícii ochranných prostriedkov proti koronavírusu a aké sú ich výrobné a distribučné kapacity. Medzitým Taliansko, najviac postihnutá krajina Európy, oznámilo, že Čína mu poskytne „balík pomoci“, ktorý bude zahŕňať 2 milióny rúšok na tvár a 100 000 respirátorov.

Pokiaľ ide o fond Komisie vo výške 25 miliárd eur, podrobnosti o tom, odkiaľ budú peniaze pochádzať, nie sú jasné. Ursula von der Leyenová, predsedníčka Komisie, uviedla, že peniaze sa použijú na pomoc systémom zdravotnej starostlivosti, malým  a stredným podnikateľom, a trhom práce postihnutým vírusom. Úradník EÚ uviedol, že plán bude zahŕňať použitie 7,5 miliardy eur z existujúcich kohéznych peňazí už vyplatených vládam na spolufinancovanie fiškálnych opatrení zameraných na boj proti vírusom. Schéma naznačuje, že čistí príjemcovia štrukturálnych peňazí, ako je Poľsko a Maďarsko, môžu získať maximum. „Využijeme všetky prostriedky, ktoré máme k dispozícii, aby európska ekonomika tejto búrke odolala," uistila von der Leyenová. Týka sa to členských štátov, Európskej komisie a Európskej centrálnej banky, dodala.

Prípady vírusu v inštitúciách EÚ sú tiež na vzostupe. ECB včera potvrdila, že jeden z jej zamestnancov bol pozitívny a Európsky parlament uviedol, že bol diagnostikovaný externý pracovník. Zrušili aj stretnutie ministrov obchodu EÚ plánované na tento týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy