Väčšína malých podnikov v Číne sa ešte nevrátila do práce

Väčšina malých podnikov v Číne ešte neobnovila svoje aktivity po predĺženom voľne v súvislosti s epidémiou koronavírusu a zápasí s prekážkami v dodávateľskom reťazci.

Úrady v druhej najväčšej svetovej ekonomike predĺžili odstávky podnikov po oslavách nového lunárneho roka koncom januára a nariadili zatvorenie škôl aj železníc, aby sa pokúsili zastaviť šírenie nákazy, ktorej podľahlo viac ako 2500 ľudí.
Niektoré priemyselné odvetvia už obnovili svoju činnosť, ale iba približne tri z 10 malých a stredných podnikov sa vrátili do práce. Uviedol to v pondelok hovorca ministerstva priemyslu Tchien Jü-lung.
Dodržiavanie dopravných obmedzení zároveň sťažuje zamestnancom cestovanie a bráni v preprave surovín.
Čínski predstavitelia v pondelok prisľúbili finančnú a inú pomoc menším podnikom vrátane preferenčného daňového zaobchádzania pre dopravné, stravovacie a turistické firmy. Zdá sa, že kľúčové odvetvia, v ktorých prevládajú väčšie podniky, sú silnejšie.
Cchung Liang, predstaviteľ čínskej agentúry pre plánovanie hospodárstva, uviedol, že oceliarsky priemysel funguje takmer na 70 %.
Malé a stredné podniky sa pritom podieľajú zhruba 60 % na výkone čínskeho hospodárstva. Najmenej šiestim z 10 malých firiem hrozí riziko, že v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov im dôjde hotovosť na uhradenie pravidelných platieb. Informoval o tom minulý týždeň štátny hospodársky denník.
Prezident Si Ťin-pching v nedeľu (23.2.) vyhlásil, že celkový ekonomický vplyv vírusu bude „krátkodobý“ a zvládnuteľný.
Ekonómovia však predpovedajú, že bude mať oveľa výraznejší vplyv na celkový rast, pričom agentúra Moodys Analytics už revidovala celoročnú prognózu rastu čínskeho hospodárstva zo 6,1 % na 5,4 %, čo bude jeho najslabší výkon za tri desaťročia.

Súvisiace články

Aktuálne správy