Bezosova exmanželka sa zbavuje svojich akcií Amazonu

, CNBC Foto: SITA/AP

MacKenzie Bezosová, bývalá manželka šéfa Amazonu Jeffa Bezosa, znížila svoj podiel v spoločnosti o približne 400 miliónov dolárov. Vyplýva to z nedávneho oznámenia regulátorovi SEC. Podľa prepočtu tak stále vlastní 19,5 milióna akcií spoločnosti.

Pokles podielu Bezosovej bol zaznamenaný v piatok, pod podaním je podpísaný jej bývalý manžel. Jeff Bezos si ponecháva výhradnú kontrolu nad Bezosovej podielom, ktorý v súčasnosti predstavuje 19,5 milióna akcií, čo je asi o 200 000 menej oproti objemu, ktorý získala v rámci svojho rozvodového konania.

Bezosová sa stala jednou z najbohatších žien na svete po rozvode s Jeffom Bezosom, najbohatším človekom planéty. Získala 4 % podiel v Amazone, ktorý jej čisté imanie vyčísluje na 37 miliárd dolárov.

V máji minulého roka podpísala MacKenzie Bezosová sľub, ktorý inicioval Warren Buffett a Bill a Melinda Gatesovi v roku 2010. V rámci neho sa zaviazala poskytnúť polovicu svojho majetku na charitatívne účely. Jeff Bezos zatiaľ k takémuto kroku nedospel, ale ocenil rozhodnutie svojej bývalej manželky.

Spoločnosť Amazon má oznámiť zisk štvrtého štvrťroka vo štvrtok. Amazonu analytici chvália jeho dva kroky v protimonopolnom boji: investície spoločnosti do lodnej dopravy, ktoré by ju postavili na úroveň duopolu FedEx a United Parcel Service a jej rastúce aktivity v reklame, ktoré pritiahne pozornosť, akú majú Google a Facebook. Podľa 50 analytikov oslovených spoločnosťou FactSet má Amazon priemernú hodnotu nákupu a priemernú cieľovú cenu akcie 2 196,27 dolárov.

Príjmy Amazonu podľa FactSet dosiahnu 86,03 miliárd dolárov, oproti 72,38 miliárd dolárov v predchádzajúcom roku. Amazon prekonal konsenzus FactSet v posledných štyroch štvrťrokoch. Cena akcií sa v minulom roku zvýšila o takmer 10 %, zatiaľ čo index S&P 500 stúpol o 22, 2% a index DJIA si za rovnaké obdobie pripísal  15,8 %.

Amazon uviedol, že sviatočné obdobie bolo „rekordné“, hoci ako zvyčajne neposkytol presné čísla predaja. To by znamenalo tlak na maržu, pretože „jednodňové doručenie je drahé.“ Amazon uviedol, že by vynaložil viac ako 800 miliónov dolárov na jednodňové doručenie tovaru.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy