Čínska vláda zvýšila financie na boj proti šíreniu nového koronavírusu

Čínske ministerstvo financií a Národná komisia pre zdravie v pondelok oznámili, že zvýšili objem prostriedkov na boj proti šíreniu nového koronavírusu z doterajších 60,33 miliardy jüanov (7,88 miliardy eur) na takmer 9 miliárd USD (8,15 miliardy eur).
Počet obetí vírusu dosiahol v pondelok 81 osôb. Vláda predĺžila voľno počas osláv nového lunárneho roka. A ďalšie veľké podniky zatvorili svoje prevádzky, alebo povedali zamestnancom, aby pracovali z domu v snahe obmedziť šírenie vírusu.
Ázijské akcie v pondelok klesli, pričom hodnota japonského indexu Nikkei sa znížila v priemere o 2 %, čo je jeho najväčší jednodňový pokles za päť mesiacov. Dôvodom sú čoraz väčšie obavy investorov z vývoja v Ázii. A zároveň vzrástol dopyt po tzv. bezpečných aktívach, ako sú japonský jen a pokladničné poukážky.
Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Číne stúpol o 30 % na 2744, pričom približne polovica z nich je z provincie Chu-pej, ktorej hlavným mestom je Wu-chan. Niektorí odborníci sa však domnievajú, že počet infikovaných ľudí je oveľa vyšší.
Hongkong, v ktorom bolo potvrdených osem prípadov nákazy vírusom, zakázal vstup na svoje územie ľuďom, ktorí navštívili provinciu Chu-pej v predchádzajúcich 14 dňoch. Zákaz sa nevzťahoval na obyvateľov Hongkongu.
Neďaleké centrum hazardných hier Macau, ktoré zaznamenalo minimálne jeden prípad vírusu, zaviedlo podobný zákaz pre ľudí prichádzajúcich z Chu-pej, kým sa neukáže, že nie sú nakazení.
Čínska vláda predĺžila týždenné oslavy nového lunárneho roka o tri dni do 2. februára, aby spomalila šírenie vírusu.
Oslavy nového lunárneho roka v Číne sú spravidla obdobím hromadného cestovania, keď sa milióny ľudí presúvajú k svojim rodinám, ale tento rok museli mnohí z nich zrušiť svoje cestovné plány.
(1 EUR = 7,6509 CNY; 1 EUR = 1,1035 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy