Podnikateľom v cestovnom ruchu chýba regulácia služieb zdieľanej ekonomiky

Na chýbajúci regulačný rámec pre zdieľanú ekonomiku podľa predsedu Zväzu cestovného ruchu SR Mareka Harbuľáka doplácajú zariadenia cestovného ruchu. Politici by však podľa neho mali riešiť aj ďalšie problémy odvetvia, ako administratívnu záťaž či prípravu zamestnancov.

Podnikatelia v cestovnom ruchu apelujú na politikov, aby sa po voľbách pozreli okrem iného aj na služby zdieľanej ekonomiky v tejto oblasti. Podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu SR Mareka Harbuľáka totiž na chýbajúci regulačný rámec pre zdieľanú ekonomiku doplácajú práve zariadenia cestovného ruchu.

 

„Digitalizácia v tejto oblasti umožnila masívne rozširovanie zdieľanej ekonomiky, ktorá je bez regulačného rámca, čím sa na trhu znevýhodňujú práve zariadenia cestovného ruchu,“ uviedol vo vyhlásení zväzu Harbuľák. Malé a stredné podniky, ktoré tvoria až 90 % subjektov v odvetví cestovného ruchu, pritom podľa neho stále čelia aj vysokej miere administratívnej záťaže, nedostatku kvalifikovaných ľudí a zvyšujúcej sa cene práce.

Zväz cestovného ruchu SR preto prišiel s piatimi prioritami, ktorými by sa podľa nich mali politici v horizonte rokov 2020 až 2024 zaoberať. Okrem spomínanej potreby regulačného rámca pre zdieľanú ekonomiku je to aj znižovanie administratívnej a daňovo-odvodovej záťaže, zavádzanie inovácií v príprave zamestnancov, efektívnejšie riadenie pre cestovný ruch a propagáciu a zodpovedný a trvalo udržateľný prístup.

„Verím, že nájdeme s politikmi priestor na diskusiu o vývoji tohto odvetvia a možnostiach, ako zlepšiť jeho fungovanie. A dokážu si osvojiť niektoré z prezentovaných priorít a budú ich aktívne presadzovať v nasledujúcom volebnom období,“ uviedol prezident zväzu Harbuľák. Dôležité je to podľa neho aj preto, že podiel odvetvia cestovného ruchu na tvorbe hrubého domáceho produktu dosahuje na Slovensku takmer 3 % a vytvára zhruba 390 tisíc pracovných miest.

Cestovnému ruchu sa pritom na Slovensku podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR v posledných mesiacoch darí. V novembri minulého roka totiž vzrástol počet návštevníkov na Slovensku o 22,1 % a počet prenocovaní sa zvýšil o 21 %. V oboch prípadoch išlo o najvyšší medziročný nárast od začiatku roka 2019. Celkový počet návštevníkov tak v jedenástom mesiaci dosiahol 480 042 osôb a počet prenocovaní 1 217 247.

Ku koncu novembra minulého roka podľa ŠÚ SR poskytovalo ubytovacie služby 4 473 ubytovacích zariadení. Ich počet medziročne vzrástol o 11,7 %. K dispozícií bolo 70,7 tisíca izieb so 185,4 tisíca lôžkami. Počet izieb vzrástol v porovnaní s novembrom 2018 o 7,4 %, počet lôžok bol vyšší o 8,4 %.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy