Stopercentné clo na európske vína viac ako dvojnásobne zvýši ich cenu, varujú importéri v USA

Importéri európskych vín už čelia dovoznému clu vo výške 25 %. Návrh zaviesť 100-percentné clo je najnovšou odpoveďou Washingtonu v spore s EÚ o dotácie pre spoločnosť Airbus.

Zavedenie 100-percentného cla na vína z Európy môže mať pre amerických importérov likvidačné následky. Tvrdí to Národná asociácia obchodníkov s vínom v USA. Importéri predpokladajú, že navrhované clo predraží európske vína viac ako dvojnásobne a v USA ohrozí tisíce pracovných miest, informoval v piatok portál bbc.com.

Návrh uvaliť na európske vína clo 100 % je najnovšou odpoveďou Washingtonu v spore o dotácie, ktoré v Európskej únii čerpá výrobca lietadiel Airbus. Pripomienky k iniciatíve prijíma Úrad obchodného zástupcu USA do 13. januára. Nesúhlas už podľa bbc.com písomne vyjadrili tisícky ľudí.

Dovoz vín z Európy do USA má podľa bbc hodnotu zhruba 5 mld. USD ročne. Importéri európskych vín už čelia dovoznému clu vo výške 25 %. Jeho zavedenie schválila Svetová obchodná organizácia, keď v spore o dotácie Airbusu rozhodla, že Washington má právo na odvetné opatrenia. S prvou vlnou ciel sa väčšina obchodníkov dokázala vyrovnať, informoval bbc.com.

https://www.bbc.com/news/business-51014048

Súvisiace články

Aktuálne správy