Finančná správa prijala vlani cez svoj portál 9,5 mil. podaní

Daňové subjekty doručili vlani prostredníctvom portálu finančnej správe 9,5 mil. elektronických podaní. Počet elektronických podaní sa podľa vyjadrení finančnej správy každoročne zvyšuje. V tomto roku sa zamerajú na rozširovanie obojsmernej komunikácie. Ide o projekt, ktorým rozšíri finančná správa elektronickú komunikáciu, ktorú teraz poskytuje v oblasti spotrebných daní, na celé spektrum svojich procesov.

Najviac daňových subjektov doručilo vlani svoje podania tradične v marci, išlo takmer o 1,4 mil. podaní. Najmenej ich bolo v auguste, a to 577 367. Podania sa týkali najmä daňových priznaní. Išlo napríklad o daňové priznania k dani z príjmov fyzických osôb, k dani z príjmov právnických osôb, k dani z motorových vozidiel, k DPH, k spotrebnej dani z liehu, k spotrebnej dani z minerálneho oleja a podobne. V medziročnom porovnaní počet elektronických podaní vzrástol o vyše 13 %.

Najviac podaní v jednom dni bolo doručených už tradične 25. januára. Išlo o 177 579 podaní. Naopak, najmenej doručených podaní za jeden deň prišlo finančnej správe 2. novembra, a to 1 510. Komunikovať s finančnou správou elektronicky a teda podávať elektronické podania je možné prostredníctvom portálu finančnej správy už od roku 2014. Od spustenia až do konca roka 2019 podali daňové subjekty prostredníctvom portálu finančnej správy dokopy takmer 47 mil. elektronických podaní.

Aktuálne komunikujú s finančnou správou už všetci platitelia DPH, právnické osoby zapísané v obchodnom registri, fyzické osoby – podnikatelia a na dobrovoľnej báze aj ďalšie fyzické osoby. Na elektronickú komunikáciu s finančnou správou je zaregistrovaných viac ako 747-tisíc daňových subjektov.

Súvisiace články

Aktuálne správy