Nezamestnanosť v eurozóne v novembri medzimesačne stagnovala na úrovni 7,5 %

Novembrová miera nezamestnanosti v menovom bloku bola najnižšia od júla 2008. Miera nezamestnanosti medzimesačne stagnovala aj na Slovensku, a to na úrovni 5,7 %.

Sezónne upravená miera nezamestnanosti v eurozóne bola v novembri na úrovni 7,5 %, oproti predchádzajúcemu mesiacu sa teda nezmenila. V medziročnom porovnaní však klesla, keďže v novembri 2018 predstavovala 8 %. Nezamestnanosť v eurozóne bola najnižšia od júla 2008. Nezamestnanosť v rámci celej Európskej únie sa v novembri medzimesačne nezmenila a zostala vo výške 6,3 %. Medziročne klesla z úrovne 6,6 %, na ktorej bola v novembri 2018. Novembrová nezamestnanosť v EÚ je najnižšia od januára 2000. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Nezamestnanosť na Slovensku bola v novembri 5,7 %, čiže sa medzimesačne nezmenila. Medziročne sa však znížila z úrovne 6,1 %. V rámci členských krajín EÚ bola v novembri podľa údajov Eurostatu najnižšia nezamestnanosť v Česku (2,2 %), Nemecku (3,1 %) a Poľsku (3,2 %). Nezamestnanosť najviac trápi Grécko, kde bola podľa najaktuálnejšich údajov, ktoré mal k dispozícii Eurostat, v septembri vo výške 16,7 %. Na druhej najhoršej priečke je Španielsko s novembrovou mierou nezamestnanosti 14,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy