Slovenskí motoristi by sa mali pripraviť na zvyšovanie cien benzínov a nafty

Slovenskí motoristi by sa mali pripraviť na zvyšovanie cien benzínov a motorovej nafty. „Predpokladáme, že ceny na čerpacích staniciach budú mať v nasledujúcich týždňoch tendenciu rásť,“ uviedla pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Jana Glasová. Dôvodom podľa analytičky je ďalšie vyhrotenie vojnového konfliktu na Blízkom východe.

Priemerné ceny pohonných látok sa ku koncu minulého roka zvýšili. Cena 95-oktánového benzínu vzrástla o 0,8 % a cena nafty o 1,3 %. Cena za 98-oktánový benzín vzrástla len nepatrne o 0,1 %. Ako informoval Štatistický úrad SR, slovenskí motoristi tak mohli posledný týždeň vlaňajška natankovať 95-oktánový benzín za priemernú cenu 1,258 eura za liter, 98-oktánový za 1,462 eura za liter a naftu za 1,202 eura za liter. „V medziročnom porovnaní, teda v porovnaní s posledným týždňom 2018, sme tankovali 95-oktánový benzín drahšie až o 6,1 %. Majitelia naftových motorov si ale priplatili o niečo menej, teda o 3,7 %,“ dodala Glasová.

Počas “vianočného“ týždňa (52. týždeň 2019) ceny čierneho zlata postupne rástli, aj keď len mierne. Počas prvého tohtoročného týždňa sa cena ropy Brent pohybovala zväčša nad 68 dolárovou úrovňou. Na Silvestra výraznejšie klesla, v úvode nového roka ale naopak výraznejšie vzrástla. „Na ropný trh aktuálne vplýva hlavne geopolitické napätie na Blízkom východe. Trhy vyčkávajú, ako Irán zareaguje na americký útok a obavy z vojnového konfliktu v oblasti narastajú. Podpisuje sa to aj pod zvyšujúce sa napätie a averziu voči riziku na ropnom trhu. To bude ovplyvňovať obchodovanie s čiernym zlatom aj naďalej a investori budú tamojšiu situáciu ostro sledovať,“ konštatovala Glasová.

Súvisiace články

Aktuálne správy