Rezort dopravy chystá zmeny v sezónnom zamestnávaní, typickom pre cestovný ruch

Zmeny by mali pomôcť podnikateľom v tomto sektore flexibilnejšie reagovať na ich potreby pri zamestnávaní, ako aj zamestnancom efektívne využívať fond pracovného času nad rámec možností.

Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) plánuje v tomto roku legislatívne zmeny pri sezónnom zamestnávaní typickom pre odvetvie cestovného ruchu. „Zmeny by mali pomôcť podnikateľom v tomto sektore flexibilnejšie reagovať na ich potreby pri zamestnávaní, ako aj zamestnancom efektívne využívať fond pracovného času nad rámec možností, ktoré momentálne pracovnoprávna legislatíva umožňuje,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká.

Tento rezort má v pôsobnosti aj oblasť cestovného ruchu, pokiaľ ide o podporu oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu a propagáciu Slovenska v zahraničí. „Okrem legislatívnych materiálov pracuje sekcia cestovného ruchu intenzívne na príprave Stratégie udržateľného cestovného ruchu do roku 2030,“ priblížila Ducká. V súčasnosti platná Stratégia rozvoja cestovného ruchu bola spracovaná do roku 2020.

„Rok 2019 bol z pohľadu cestovného ruchu pre Slovensko úspešný,“ poznamenala Ducká. Pokračoval medziročný nárast počtu ubytovaných návštevníkov, pričom zreteľný bol najmä u domácich návštevníkov. Obdobný trend nárastu bol zaznamenaný aj pri prenocovaniach. „Práve dvojnásobný rozdiel v náraste u domácich turistov môžeme pripisovať efektu príspevku na rekreáciu. Priemerne strávia turisti v našich ubytovacích zariadeniach 2,8 nocí. Zahraniční turisti sa ubytovávajú v priemere na 2,6 nocí a domáci na tri noci,“ poznamenala Ducká.

Na Slovensku sa za desať mesiacov minulého roka ubytovalo celkovo 5,5 milióna návštevníkov pri medziročnom náraste o 14 %. Domáci návštevníci tvorili 3,4 milióna hostí, ich počet vzrástol o 17,2 %, pričom v zariadeniach s prechodným ubytovaním v rámci cestovného ruchu strávili 9,9 milióna nocí. Počet zahraničných návštevníkov v uvedenom období dosiahol 2,1 milióna a bol vyšší o 9,2 %. Ako informoval vlani v decembri Štatistický úrad SR, celkový počet prenocovaní domácich a zahraničných návštevníkov oproti rovnakému obdobu vlaňajška vzrástol o 13,3 % na 15,4 milióna nocí. Ubytovacie služby v SR ku koncu októbra 2019 poskytovalo 4 476 ubytovacích zariadení, ich počet medziročne vzrástol o 11,2 %. K dispozícii v nich bolo 70,7 tisíca izieb so 185,8 tisíca lôžkami. Počet izieb vzrástol v porovnaní s októbrom 2018 o 6,9 % a počet lôžok bol vyšší o 8,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy