Čo stačilo v rámci konkurencieschopnosti pred dvadsiatimi rokmi, už podľa ministra Petra Žigu dnes nestačí

Slovensko už podľa šéfa rezortu hospodárstva nebude môcť byť ekonomikou postavenou na princípe montážnej dielne, nákladovo totiž nedokážeme konkurovať balkánskym krajinám, bývalým sovietskym krajinám či Turecku.

Čo stačilo v rámci konkurencieschopnosti pred dvadsiatimi rokmi, už podľa ministra hospodárstva Petra Žigu dnes nestačí. „Slovensko už ďalej nebude môcť byť ekonomikou postavenou na princípe montážnej dielne. My jednoducho nákladovo nedokážeme konkurovať balkánskym krajinám, bývalým sovietskym krajinám či Turecku. Tam sa bude presúvať montážna dielňa, u nás musí ostať vyššia pridaná hodnota,“ uviedol Žiga v rozhovore pre agentúru SITA.

S celkovým stavom podnikateľského prostredia na Slovensku pritom podľa vlastných slov „nemôže byť človek nikdy spokojný“. „Štyri roky diskutujeme s predstaviteľmi z podnikateľskej sféry, aké opatrenia prijať. Prijali sme asi 94 opatrení v rámci troch antibyrokratických balíčkov a pripravujeme ďalší, znova na základe skúseností a odporúčaní od podnikateľov. Podľa našich prepočtov sa ušetrí približne 95 mil. eur,“ poukázal minister.

Väčšina požiadaviek zo strany podnikateľov podľa neho neprichádza na ministerstvo hospodárstva, ale na ministerstvo práce, školstva, dopravy, či spravodlivosti. Nasledujú preto mnohokrát siahodlhé medzirezortné pripomienkové konania. „Často sa aj prijal balíček, ktorý si vyžadoval prijať legislatívu od nejakého ministerstva a na tej legislatíve sme sa niekedy zastavili, pretože nebola ochota ministerstva prijať také opatrenia, ktoré by splnili ten cieľ,“ skonštatoval Žiga.

Sám priznal, že vláda na jednej strane odstraňuje niektoré byrokratické prekážky, na strane druhej však parlament schváli ďalšie nové. „My sme možno urobili 100 až 150 opatrení, ktoré zlepšujú podnikateľské prostredie, ale bohužiaľ konštatujem, že v politike to je tak, že sme prijali veľké množstvo zákonov, ktoré tie bariéry znova zvýšili. Do budúcnosti máme ambíciu, aby ak sa príjme jedna nová bariéra pre podnikateľov, tak by sa jedna bariéra mala zrušiť,“ avizoval minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy