Miera inflácie vo Francúzsku dosiahla v decembri ročné maximum

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zrýchlili na záver roka 2019 tempo rastu na ročné maximum. Ukázal to v piatok zverejnený rýchly odhad francúzskeho štatistického úradu.
Štatistický úrad informoval, že medziročná miera inflácie dosiahla v decembri 1,4 %. V novembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 1 %. Navyše, decembrové tempo rastu je najvyššie od decembra 2018, keď inflácia dosiahla 1,6 %. Dôvodom je podľa štatistického úradu zvýšenie cien energií.
Aj medzimesačne sa rast spotrebiteľských cien zrýchlil. Po novembrovom raste o 0,1 % dosiahla medzimesačná miera inflácie 0,4 %. Ekonómovia očakávali miernejší rast cien, a to o 0,3 %. V prípade medziročného rastu cien bol výsledok v súlade s očakávaniami ekonómov.
Harmonizovaná miera inflácie zrýchlila v závere minulého roka na 1,6 % z novembrovej úrovne 1,2 %. Prekonala tak odhady ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením inflácie iba na 1,3 %.
Medzimesačne sa harmonizované spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,5 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu výrazne zrýchlilo, keď v novembri dosiahlo 0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy