Lacné dlhy deformujú kapitálové trhy

, AIER Foto: getty images

Dlhové financovanie je lacnejšie ako kapitálové. Pre korporátnych manažérov sú výplaty akcií výhodnejšie ako kapitálové investície. Úrovne podnikového dlhu sú na historicky najvyšších úrovniach. Úverová kvalita nesplateného dlhu sa zhoršuje.

Od polovice deväťdesiatych rokov klesá počet firiem kótovaných na amerických burzách. V súčasnosti je na zozname viac ako 4 000, kým v roku 1996 ich bolo 8000. Európa je na tom podobne, len 84 spoločností sa tento rok zapísalo na burzu, čo je najmenej za desaťročie. Počet kótovaných spoločností sa od roku 2000 znížil o 29 %. Za týmto stavom môžu byť tri faktory. Po kríze z roku 2008 je to rast súkromného kapitálu, pomalšie tempo zakladania nových spoločností a zlúčenia existujúcich kótovaných spoločností.  Povedľa týchto faktorov stojí aj jeden oveľa silnejší. Umelo znížené úrokové sadzby.

V prostredí s nízkymi úrokovými sadzbami sa postoj voči dlhovému financovaniu zvyšuje v porovnaní s vlastným imaním. Tento zdanlivo priaznivý vplyv má hlbšie dôsledky na kapitálové trhy ale aj ekonomiku v širšom meradle. Prostredníctvom dlhového financovania je možné zvýšiť zisk na akciu bez potreby zvyšovania produktivity. Namiesto interného zlepšovania pomôžu so znižovaním nákladov na financovanie dlhu lacné pôžičky. V tomto pohľade môžu vyššie náklady na financovanie prispieť k zvýšeniu produktivity.

Finančné náklady vo všeobecnosti klesajú od osemdesiatych rokov, kedy sa dramaticky zvýšila kompenzácia manažérov najmä prostredníctvom udeľovania akciových opcií. Vlastnenie call opcií dáva investorovi inú motiváciu ako keď je akcionár. Majiteľ opcie uprednostňuje kapitál pred príjmom, vysoké dividendy priamo znižujú hodnotu kapitálu. Držitelia akciových opcií uprednostňujú nižšie výplaty dividend a vyššie zisky na jednu akciu.

Klesajúce úrokové sadzby ovplyvnili aj investorov, ktorí čelia klesajúcim výnosom z investícií s pevnou aj pohyblivou úrokovou sadzbou. Sú nútení prijať vyššie riziko v podobe predĺženia durácie, vyššieho kreditného rizika alebo pákového efektu.

Riziko durácie je jedinečné pre investície s pevným výnosom. Čím dlhšia je splatnosť dlhopisu s pevnou úrokovou sadzbou, tým dlhšia je durácia a teda cena citlivejšia na danú zmenu výnosu do splatnosti. Keďže sa krátkodobé úrokové sadzby priblížili k nule, výnosová krivka zvyčajne stúpajúca smerom hore sa sploštila. Na rozvinutých trhoch to zhoršili politiky centrálnych bánk v oblasti kvantitatívneho uvoľňovania. Kvôli týmto procesom sú investori nútení hľadať výnosy inde.

Ak sa výnos z predĺženia trvania portfólia znížil, alternatívnym zdrojom výnosu bude nákup menej bonitného dlhu. Dopyt uspokojila aj široká škála podnikových dlhopisov, mnohé slúžia iba na financovanie spätného odkupu akcií. Pre malú skupinu investorov je alternatívou k pevným kupónom alebo zmenkám s pohyblivou úrokovou sadzbou priamy nákup kapitálu, čo ale v relatívnom vyjadrení bolo skôr sklamaním. Nízke úrokové sadzby podporujú očakávania nižších výnosov, zvyšujú informovanosť investorov o poplatkoch a uprednostňujú produkty na sledovanie indexu pred voľnými fondmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy