Nepotrebujete dôverovať Facebooku, aby naša kryptomena fungovala

, businessInsider Foto:SITA/AP

David Marcus, výkonný riaditeľ spoločnosti Facebook za sekciu, ktorý sa vo firme snaží o zavedenie kryptomeny, hovorí, že systém je navrhnutý tak, že nezáleží na tom, či Facebooku dôverujete alebo nie. Libru totiž nebude riadiť Facebook.

Ambiciózny plán Facebooku na zavedenie novej digitálnej meny, známej ako Libra, sa zdanlivo začal rozpadávať začiatkom tohto mesiaca, keď niekoľko jej zakladajúcich členov – vrátane hlavných hráčov v oblasti osobných financií a platobného styku ako Visa, Mastercard a Stripe – z projektu vystúpili.

Ohlásenie vlastnej kryptomeny vyvolalo dôkladnú kontrolu zo strany zákonodarcov, ktorí sa pýtali, ako bude regulovaná a či by sa Facebooku dalo dôverovať pri vývoji vlastnej meny vzhľadom na jej históriu škandálov v oblasti súkromia. Podľa Davida Marcusa, vedúceho sekcie Calibra, ktorá vedie projekt, nezáleží na tom, či ľudia dôverujú Facebooku, alebo nie. Marcus poukázal na skutočnosť, že združenie Libra, ktorého bude Facebook len radovým členom, bude niesť bremeno prijímania kľúčových rozhodnutí, pokiaľ ide o spôsob riadenia systému, a poznamenal, že technológia, na ktorej je mena postavená, má otvorený zdroj, čo znamená, že ho môže použiť každý.

„Chceme navrhnúť túto sieť tak, aby dôvera vo  Facebook nebola pre ňu relevantná,“ povedal Marcus. „Rieši skutočné problémy skutočných ľudí a ak nechcete Facebooku dôverovať, budete mať na výber 100 ďalších rôznych peňaženiek. A na úrovni siete menu ovládať nebudeme. Skutočne si uvedomujeme, že Facebook, ani žiadna iná spoločnosť by nemala maž pod kontrolou sieť, ktorá slúži pre pohyb peňazí po celom svete,“ povedal Marcus na margo neustáleho grilovania s tým, že cieľový dátum uvedenia meny sa nemení, do roku 2020. Pripúšťa však, že to bude do značnej miery závisieť od toho, či sa dosiahne vhodný regulačný rámec. „Túto vec nebudeme otvárať, kým nezíska riadne povolenia a dohľad nad prístupom a nebudeme mať možnosť riešiť legitímne obavy, ktoré boli vyslovené. Bude to nejaký čas trvať, ale stále dúfam, že do roku 2020 sa to stihne. Ak niečo podobné oznamujete a pritom hovoríte, že uvidíme, kedy to nastane, tak to nefunguje. Musíte sa sústrediť na jasný termín, aby ste mohli všetko urobiť."

Generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg sa má postaviť pred zástupcov amerického Kongresu 23. októbra, okrem iných otázok sa ho určite budú pýtať aj na Libru. „Bude mať možnosť hovoriť o tom, prečo si myslel, že je to dobrý nápad a zámer, ktorý z toho vyplýva,“ povedal Marcus, ktorého údajne nezaskočil vývoj okolo regulácie kryptomeny, ani to, že niektorí kľúčoví partneri od projektu predčasne odskočili. Na otázku, či oslovil ďalšie veľké technologické firmy ako Apple, Google a Amazon ohľadom vstupu do združenia, odpovedal, že viedli „veľmi otvorené rozhovory s mnohými týmito spoločnosťami“ a mnohými ďalšími. Iba spoločnosti, ktoré sú skutočne motivované k tomu, aby sa krytomena zrodila, budú mať silu a odvahu v procese pokračovať,“ povedal.

Súvisiace články

Aktuálne správy