Jediný graf: Prečo tí opatrní starci sedia na hromade hotovosti

, MW Foto:SITA/AP

Ocenenia sú na úrovni, ktorá tu nebola od čias internetovej bubliny pred dvoma desaťročiam

V polovici roka, Berkshire Hathaway vykázala rekordnú mieru hotovosti 122 miliárd dolárov. Jeden z dlhoročných akcionárov sa rozhodol vzdať svojej pozície, pretože, ako sa nedávno vyjadril, Berkshire nedostatočne využíva príležitosti počas veľkého býčieho trhu.

Prečo sa však Buffett rozhodol pre masívne hromadenie peňazí, keď indexy Dow Jones aj S&P 500 pokračujú v rekordných maximách?

Jedným z dôvodov môže byť graf, ktorý je variantom toho, čo Buffett opísal ako „najlepšia jediná metrika, kde sa ocenenia nachádzajú v danom okamihu“. Uverejnil ju Gary Evans z blogu Global Macro Monitor.

Pomer naznačuje, že ocenenia sú na úrovni, ktorá tu nebola od čias internetovej bubliny pred dvoma desaťročiami. Evans upozornil, že v súčasnej situácia „veľmi málo naklonená k rastu“ a „veľmi silne naklonená k poklesu“. 

Buffett hromadenie hotovosti odôvodnil tým, že jestvujúce ocenenie firiem je príliš vysoké.

Môže trh stále dosiahnuť historické ocenenia? Evans hovorí, že je to možné, ale investori „budú potrebovať tému, aby podporili klam.“ Tieto témy by mohli mať podobu „večného kvantitatívneho uvoľňovania“, hoci to nie je pravdepodobné. Pravdepodobne situáciu zmení umelá inteligencia. "Toto musíme vnímať v nasledujúcich desaťročiach ako hlavnú silu, ktorá prinesie zmenu. Spoločnosti môžu prepustiť všetkých svojich pracovníkov a nahradiť ich strojmi a algoritmami, ktoré nekonečne nafúknu ich marže.“ V takom prípade by ale bol zničený agregátny dopyt a hospodársky rast. "Géniovia sa snažia nájsť rovnováhu, doteraz prišli s konceptmi, ako je základný garantovaný príjem a moderná menová teória," píše na blogu Evans.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy