Investorské legendy? Opatrní starci!

, CNBC Foto: SITA/AP

Investičná spoločnosť miliardára a investora Warrena Buffetta Berkshire Hathaway prišla v minulých dňoch o hlavného akcionára, ktorým bol David Rolfe investičný šéf spoločnosti Wedgewood Partners.

Rolfe oznámil, že jeho firma predala všetok svoj podiel v Bershire ako nesúhlas s príliš opatrným prístupom spoločnosti k desaťročnej býčej rally. Podľa Rolfeho Berkshire nevyužila možností rastu akcií a len hromadila svoje hotovostné zdroje. Berkshire od začiatku býčieho trendu v marci 2009 zhodnotila svoje akcie o 323 % oproti rastu bázy indexu S&P 500 za rovnaké obdobie o 334 %. Výkon Rolfeho na býčom trhu tiež nebol najlepší. Ročné výnosy z jeho fondu, po odpočítaní poplatkov, sú za posledných 10 rokov do druhého štvrťroka 13,6 %, za rovnaký čas vykázal S&P 500 ročný výnos 14,7 %. RiverPark / Wedgewood Fund vlastnil 48 000 akcií Berkshire triedy B, čo predstavuje približne 10 miliónov dolárov.

Berkshire počas býčieho trendu ku koncu 2Q tohto roka nahromadila hotovostné zdroje vo výške 120 miliárd USD. V poslednom výročnom liste akcionárom Buffett vysvetľoval, že by rád urobil nejakú naozaj veľkú akvizíciu a časť prostriedkov tak umiestnil, ale jestvujúce ocenenie spoločností je príliš vysoké. Rolfe je presvedčený, že takýto vysoký objem hotovosti iba bráni v ďalšom raste celej investičnej spoločnosti a vytýka Berkshire, že na začiatku býčieho trendu neinvestovala prostriedky do nákupu veľkých podielov v Mastercard a Visa, ktorých akcie sa počas 10 rokov zhodnotili o 1 800 respektíve 1 300 %. Berkshire má podiel v oboch spoločnostiach, ale tvoria len malú časť portfólia spoločnosti.

Rolfe tiež kritizoval niektoré veľké investície Berkshire za ostatné roky, ktoré nevyšli. Spomenul predovšetkým veľké podiely v IBM a Kraft Heinz, ktoré boli pre investičnú spoločnosť výrazne stratové. Buffett navýšil svoj podiel IBM vo štvrtom štvrťroku 2011 , ale začiatkom roku 2018 celý podiel predal. V tom čase akcie IBM klesli o viac ako 20 %. Akcie Kraft Heinz stratili asi dve tretiny svojej hodnoty.

Rolfe údajne stratil vieru v to, že Berkshire riadená 89-ročným Buffettom a jeho 95-ročným súputníkom Mungerom, je stále na špičke svojho sektora. Na výročnom stretnutí akcionárov Buffett povedal, že dlhoroční predstavitelia Greg Abel a Ajit Jain by sa jedného dňa mohli pripojiť k nemu a Mungerovi, aby odpovedali na otázky. Naznačil tým nástupnícky potenciál oboch menovaných.

Súvisiace články

Aktuálne správy