Dôstojnícky pavilón dostane novú vonkajšiu fasádu

Dôstojnícky pavilón v Komárne dostane novú vonkajšiu fasádu. Oprava vstupnej časti budovy zo strany Klapkovho námestia sa už začala, po jej ukončení budú práce v závislosti od počasia pokračovať druhou fázou kompletnej renovácie fasády pavilónu. Realizačné práce vykonávajú reštaurátori, trvať by mali do leta budúceho roka.
Celkové náklady na renováciu dosiahnu takmer 200.000 eur, mesto ich financuje z vlastného rozpočtu. Radnica v lete predala historickú budovu Zlatého suda za 564.000 eur. „Časť príjmu plánujeme použiť na renováciu ďalších našich historických budov v centre mesta. Už tento rok sa začne realizovať rekonštrukcia prednej fasády Dôstojníckeho pavilónu a obnova prvej strechy a fasády Zichyho paláca z dvora,“ povedal v čase predaja objektu primátor Komárna Béla Keszegh.
Dôstojnícky pavilón bol postavený v rokoch 1858 až 1863 v neogotickom slohu pripomínajúcom anglickú gotiku. Dvojpodlažná nárožná budova s dvoma polygonálnymi nárožnými vežami na hlavnej fasáde a s terasou na prízemí sa nachádza v susedstve Námestia gen. Klapku, smerom k Novej a Starej Pevnosti. Na hlavnej fasáde je umiestnené heslo Františka Jozefa I. VIRIBVS VNITIS – V jednote je sila.
Budova slúžila pôvodne ako systém dôstojníckych bytov pre dôstojníkov cisárskej a kráľovskej armády a ich rodiny. Na prízemí bolo zriadené kasíno pre dôstojníkov, ktoré dnes slúži pre reprezentačné účely mesta.

Súvisiace články

Aktuálne správy