Čo by ste robili s vyše miliardou dolárov? Jackpot v americkej lotérii sa blíži k absolútnemu rekordu

, oPeniazoch Foto: SITA/AP

Hodnota jackpotu v americkej lotérii Powerball sa vyšplhala už na 1,5 miliardy dolárov - tretiu najvyššiu sumu v americkej histórii.

V americkej lotérii Powerball sa hrá o skutočný balík peňazí. Jackpot totiž nepadol ani v stredajšom žrebovaní, v 39 v rade bez víťaza. Jeho hodnota sa tak vyšplhala už na neuveriteľných 1,5 miliardy amerických dolárov. Ide o tretiu najvyššiu sumu v histórii jackpotov v americkej lotérii. Ten vôbec najvyšší, v sume 1,586 miliardy dolárov, padol v januári 2016 a podelili si ho traja výhercovia.

Prečítajte si tiež: Prípadná výhra v lotérii? Už by sme viac nešli do práce

V stredajšom žrebovaní sa pritom hralo o 1,2 miliardy dolárov, čo bol doteraz štvrtý najvyšší jackpot v histórii. Ak by sa výherca nenašiel ani v nasledujúcom sobotňajšom žrebovaní, v USA sa bude hrať o historicky najvyššiu sumu v lotérii vôbec.

Ľudia čakajúci v rade pred predajňou Bluebird Liquor v kalifornskom Hawthorne, aby si kúpili tiket v lotérii Powerball, 2. novembra 2022. Foto: SITA/AP

Hotovosť alebo platby tri dekády

Obrovská suma v jackpote samozrejme láka aj množstvo tipujúcich. Pred prevádzkami lotérie sa tvoria dlhé rady. Podľa hracieho systému v lotérii Powerball sa pritom výhercovia môžu rozhodnúť, či im výhru vyplatia v hotovosti, alebo v 30 ročných platbách počas nasledujúcich 29 rokov. V prípade hotovosti sa však výherná suma kráti podľa stanoveného vzorca a tvorí zhruba 70 % z celkovej sumy jackpotu.

5 najvyšších jackpotov vyžrebovaných v amerických lotériách Mega Millions a Powerball
1,586 miliardy dolárov, Powerball, 13. januára 2016
1,537 miliardy dolárov, Mega Millions, 23. októbra 2018
1,337 miliardy dolárov, Mega Millions, 29. júla 2022
1,05 miliardy dolárov, Mega Millions, 22. januára 2021
768,4 milióna dolárov, Powerball, 27. marca 2019

Súvisiace články

Aktuálne správy