Jediný graf: Ktorá krajina dováža najviac vína?

, statista Foto: TASR/AP

USA boli minulý rok najväčším dovozcom vína v dolárovom vyjadrení, keď do krajiny dopravili víno v hodnote 5,71 miliardy dolárov. Dvojkou bolo Spojené kráľovstvo. Oba krajiny dnes ohrozuje riziko nestability na trhu.

Vinári v Európe, zastrašovaní zavedením ciel zo strany amerického prezidenta Trumpa, sa pripravujú na potenciálne neisté časy. Trumpova administratíva navrhla clá až do výšky 100 percent na rôzny európsky tovar v hodnote 25 miliárd dolárov, ako napr, syry, víno či olivový olej. Zatiaľ čo zvýšené clá by mali vplyv na spotrebný tovar, ako je víno, prvotný impulz pre zvyšovanie cla pochádza z 15-ročného súboja medzi výrobcami lietadiel Boeing a Airbus.

Brexit tiež znepokojil firmy vyvážajúce víno na britský trh. Asociácia pre obchod s vínom a liehovinami (WSTA) uviedla, že spotrebitelia by mohli pocítiť dopady tvrdého Brexitu na cene vína. Okrem možného zvýšenia cien hrozí aj obmedzenie dodávok.

Zatiaľ čo Spojené kráľovstvo a USA sú významnými dovozcami vína, kde rastie obchodné napätie, najviac vína dokázalo vlani doviesť Nemecko. Čísla za rok 2018 hovoria o 383 miliónov galónov vína (1,449 miliardy litrov). Celosvetovo krajiny doviezli takmer 7,7 miliárd galónov alkoholických nápojov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy