Bavorský premiér: Drobní sporitelia by nemali mať negatívne úročené vklady

, Frankfurter Allgemeine Zeitung Foto: TASR/AP

Bavorský premiér Markus Söder (CSU) chce v spolkovej rade navrhnúť zákon, ktorý by súkromným bankovým inštitúciám zakázal trestať spotrebiteľa negatívnymi úroky za vklady do 100 tisíc eur. Informoval o tom server denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Spolková rada (Bundesrat) de facto zodpovedá hornej komore nemeckého parlamentu. Pozostáva zo zástupcov jednotlivých spolkových krajín.

"Predložíme iniciatívu spolkovej rade a vo vládnej koalícii," povedal Söder. "Potrebujeme zákonný zákaz, ktorý zabráni uvaleniu negatívnych úrokov na drobných sporiteľov," dodal.

Doteraz banky siahali k negatívnym úrokom skôr u vyšších vkladov na podnikateľských účtoch. Záporné úroky pri vkladoch nad 7,5 miliónov dánskych korún nedávno zaviedla Jyske Bank, pri hypotékach to má nastavené naopak.

K úvahám, že by komerčné banky v eurozóne mohli siahnuť k zápornému úročeniu vkladov aj pre  drobných sporiteľov, vedie súčasný vývoj menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB).

ECB drží svoje úrokové sadzby výrazne nízko a hovorí sa o tom, že by ich mohla znižovať ešte viac. Základná úroková sadzba je pritom na nule. Diskontná sadzba, ktorou centrálna banka úročí prebytočnú likviditu, je dokonca záporná na hodnote mínus 0,4 percenta. Lombardná sadzba, od ktorej sa odvíja, za koľko si môžu banky od ECB požičať peniaze, je 0,25 percenta.

Nemci si dlhodobo zakladajú na tom, že sú "národ sporiteľov" (Sparnation). Akékoľvek opatrenia, ktoré negatívne dopadajú na drobných sporiteľov, verejnosť hodnotí silne negatívne. Podľa finančného portálu Biallo účtuje 115 bánk a sporiteľní v Nemecku záporné úrokové sadzby od časti svojich obchodných a súkromných zákazníkov.

Spolková rada (Bundesrat) de facto zodpovedá hornej komore nemeckého parlamentu. Pozostáva zo zástupcov jednotlivých spolkových krajín. „Federálne ministerstvo financií iniciovalo preskúmanie toho, či je zo zákona možné, aby federálna vláda chránila malých sporiteľov pred takýmito negatívnymi úrokovými sadzbami,“ uviedol spolkový minister financií Olaf Scholz (SPD). Posudzovanie je ale komplikované a bude chvíľu trvať. Minister financií vyzval úverové inštitúcie, aby sa vyhýbali represívnym platbám v čo najväčšej možnej miere a to aj bez zákazu.„Nemyslím si, že by bolo dobré, aby si banky účtovali úroky z bežných účtov alebo účtov peňažného trhu. Najlepšie by bolo, keby to banky jednoducho nechali tak.“

David Folkerts-Landau, hlavný ekonóm Deutsche Bank, porovnáva záporné úrokové sadzby ECB s daňou z úspor domácností. Každý rok sporitelia stoja menovú úniu 160 miliárd eur, uviedol pre F.A.Z.

Nízke alebo dokonca záporné úrokové sadzby prospievajú tým, ktorí si v súčasnosti potrebujú požičať. K peniazom sa dostanú lacnejšie. V stredu nemecká vláda prvýkrát vydala dlhopis so splatnosťou 30 rokov s nulovým kupónom. Keďže dlhopis bol emitovaný za cenu 103 percent, emisný výnos bol záporný. Ponuka však výrazne presiahla dopyt, čo naznačuje, že ochota investorov poskytovať úver federálnej vláde a zároveň zaplatiť „poplatok“ vo forme záporného úroku je obmedzená.

Dorothea Mohn, ktorá je zodpovedná za financie vo Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV), poukazuje na bankové poplatky účtované mnohými bankami. Keďže nakoniec nebude vyplatený žiaden úrok, efektívna úroková sadzba pre tieto účty je už dnes často negatívna. „Zásadný zákaz negatívnych úrokových sadzieb by preto bol len symbolický,“ hovorí.

Súvisiace články

Aktuálne správy