EÚ údajne vyšetruje Facebooku kvôli kryptomene, obáva sa monopolu

, bloomberg Foto: SITA/AP

Európska komisia skúma plány Facebooku so zavedením vlastnej kryptomeny Libra. Bloomberg uvádza, že EÚ skúma, či by Libra mohla porušiť zákon o hospodárskej súťaži. Podobnú kontrolu iniciovali aj v USA.

Ako informovala agentúra Bloomberg, Európska komisia oslovuje bližšie nešpecifikovaných jednotlivcov alebo organizácie ohľadom Libry s odôvodnením, že „v súčasnosti vyšetruje potenciálne protikonkurenčné správanie“. Hovorca Európskej komisie to však odmietol komentovať rovnako ako aj hovorca Facebooku.

Libra, ktorá bola ohlásená v júni 2019, plánuje byť digitálnou menou, ktorá pomôže používateľom internetu nakupovať a posielať peniaze cez hranice bez potreby tradičných mien. Kryptomenu vytvorenú spoločnosťou Facebook, bude riadiť Združenie Libra, nezisková organizácia pozostávajúcou z vyše dvoch desiatok spoločností plus zakladajúcich členských spoločností projektu, vrátane Mastercard, Uber a Spotify.

Facebook sa musel za ostatné dva roky vyrovnať s početnými škandálmi, aktuálne je cieľom zvýšenej regulačnej kontroly, vrátane americkej Federálnej obchodnej komisie, ktorá skúma akvizície spoločností ako je Instagram a WhatsApp.

Facebook sa teraz dostal aj do hľadáčika kvôli svojej najnovšej a vysoko ambicióznej iniciatíve menom Libra. Podľa správy agentúry Bloomberg sa orgán Európskej únie zaoberá otázkou, či Libra „môže é obmedziť hospodársku súťaž v súvislosti s informáciami, ktoré sa budú vymieňať, a používaním údajov o spotrebiteľoch.“

Súvisiace články

Aktuálne správy