Lízingový trh vlani rástol o päť percent

Lízingový trh vrástol vlani o päť percent na objem 2,7 miliárd eur, čím prekonal rekordný predkrízový rok 2008. Najväčším ťahúňom lízingu boli stroje a zariadenia s rastom 16 % s celkovým objemom 531 miliónov eur.
Ako uviedol v stredu na stretnutí s médiami v Bratislave predseda predstavenstva Asociácie leasingových spoločností SR (ALS) Richard Daubner, suma aktuálne financovaných hnuteľných a nehnuteľných vecí členskými spoločnosťami ALS dosahuje 4,5 miliárd eur. Každé druhé nové osobné motorové vozidlo predané v SR je finacované niektorým členom ALS, ako aj 80 % predaných nových nákladných vozidiel. Taktiež až 40 % investícií podnikateľských subjektov do rozvoja financujú členovia asociácie.
Podľa Daubnera je významným faktom, že ALS prevádzkuje Register vozidiel, čím zamedzuje rôznym podvodom a zároveň chráni zákazníka. V štádiu prípravy je aj prevádzka registra strojov taktiež za účelom prevencie proti podvodom.
Aj v tomto roku možno podľa Daubnera očakávať vývoj lízingového trhu v súlade s rastom ekonomiky. Vzhľadom na pripravované investície možno očakávať rast financovania stavebných strojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy