Prírodné katastrofy spôsobili v roku 2018 škody vo výške 160 miliárd dolárov

, QZ Foto: SITA/AP

Prírodné katastrofy si za minulý rok vyžiadali 10 400 životov a škody na svetovej ekonomike vo výške 160 miliárd dolárov, uviedla nemecká poisťovňa Munich Re. Dobrou správou je, že v roku 2017 to bolo 350 miliárd dolárov a 13 000 úmrtí.

Podľa ročných výkyvov sa náklady na prírodné katastrofy zvyšujú, keďže sa objavujú čoraz častejšie. Munich Re napočítala 850 "prírodných katastrof" v minulom roku. V predchádzajúcom roku to bolo 740. Priemerné ročné náklady na katastrofy za posledných 30 rokov, čo je 140 miliárd dolárov, sú stále nižšie ako relatívne skromná celková suma za minulý rok.

Príkladom sú kalifornské požiare, ktoré zúrili v posledných rokoch. Stále suchšie a teplejšie počasie v americkom štáte vyvoláva väčšie riziko požiarov. Až tri štvrtiny najväčších požiarov, ku ktorým došlo v posledných dvoch desaťročiach, podľa National Geographic, boli v Kalifornii. "Zdá sa, že takéto masívne požiare sa častejšie vyskytujú v dôsledku klimatických zmien," povedal Torsten Jeworrek, člen predstavenstva Munich Re. Požiare spôsobili v Kalifornii hospodárske škody vo výške 24 miliárd dolárov, z ktorých tri štvrtiny boli poistené, podľa Munich Re.

Najdôležitejšia štúdia o nákladoch na zmenu klímy, bola doteraz v časopise Nature. Uskutočnila sa v máji minulého roka. Vypracovali ju v súvislosti s možnými úsporami pri obmedzení emisií. Z nej vyplýva, že náklady na katastrofy, sú súčasťou obrovských výdavkov na úrovni 20 biliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy