Ďalšia kryptomena terčom útoku: Neznámy páchateľ zmenil transakcie v sieti

, QZ Foto: SITA/AP;getty images

Ethereum Classic (ETC), pôvodná verzia Etherea, bola napadnú hackermi. Niektoré burzy ukončili transakcie v tejto kryptomene, iné vyžadujú dlhšie potvrdzujúce časy, aby sa zabránilo tomu zneužitiu pri spracúvaní obchodov.

Oficiálna správa na Twitteri upozornila na "možnú reorganizáciu reťazca alebo dvojitý útok", aj keď uviedli, že " sieť ETC funguje normálne." O sedem hodín neskôr, už prišlo upozornenie, aby boli burzy opatrné pri spracúvaní obchodov.

Pre niektorých je Ethereum Classic skutočnou sieťou Ethereum s hodnotou vo výške 550 miliónov dolárov. Po katastrofickom útoku hrozilo, že Ethereum v lete 2016 skončí, ale vývojári siete sa rozhodli pre fork. Ethereum rozdelili na Ethereum Classic, pôvodnú verziu siete, a nové Ethereum.sieť, ktorá je dnes už oveľa väčšia a obľúbenejšia u developerov s trhovou kapitalizáciou  približne 16 miliárd dolárov.

Ihneď po vyhlásení vydal ťažobný operátor spoločnosti Etherchain varovanie, v ktorom uviedol, že identifikoval "úspešný 51 % útok" na sieť Ethereum Classic. Ak niekto ovládne viac ako 50 % výpočtovej sily kryptosystému, známeho v žargóne ako hashrate, môžu nastať zlé veci. V podstate získava kontrolu nad tým, ktoré transakcie sa spracúvajú na blokoch, čo im umožňuje ťažiť neúmerne veľké množstvo blokov, čo vedie k nespravodlivému odmeňovaniu. Podľa spoločnosti GasTracker podozrivý škodlivý ťažiar stále disponuje 45 % hashrate ETC, podľa meraní za ostatných 24 hodín. To znamená, že môže zarábať takmer 30 000 dolárov v odmeňovaní. Mnohé z blokov produkovaných podozrivým ťažiarom sú prázdne, čo znamená, že neobsahujú žiadne transakcie. To by znamenalo, že nejde o útok, ale skôr o neoprávnenú ťažbu. Ale podľa veľkých kryptobúrz ide o zlomyseľnejší motív. "Od 1. 5. 2019 zistil Coinbase reťazovú reorganizáciu bloku Ethereum Classic, s cieľom chrániť finančné prostriedky zákazníkov sme okamžite zastavili pohyby týchto finančných prostriedkov na ETC blockchain. Po tejto udalosti sme zaznamenali ďalších 8 zmien, ktoré zahŕňali dvojité zárobky, a to v celkovej výške 88 500 ETC (asi 460 000 USD)," uviedla v stanoviksu Coinbase.

Takže útočník mohol presunúť žetóny Ethereum Classic za takmer 500 000 dolárov tým, že zmenil históriu blockchainu alebo aspoň jej verziu. Na zneškodnenie útočníka je potrebná koordinácia medzi burzami, aby sa zabezpečilo, že všetci využívajú rovnakú históriu ETC.

Všeobecne povedané, fiasko Ethereum Classic dokazuje, aké ťažké je vybudovať spoľahlivú verejnú sieť. Spomeňme si na Bitcoin Gold, čo je rozdelenie pôvodnej kryptomeny, zaznamenal v máji minulého roka 51 % útok. Takisto odhaľuje zraniteľnosť menej populárnych kryptoh aktív – Ethereum Classic je 18. najväčšou kryptomenou podľa CoinMarketCap. Ukázalo sa, že nie všetky blockchain reťazce sú nemenné.

Súvisiace články

Aktuálne správy