Americké spotrebiteľské ceny v septembri medzimesačne stúpli o 0,1 %

Medziročná inflácia v USA bola minulý mesiac na úrovni 2,3 %.

Americké spotrebiteľské ceny v septembri medzimesačne stúpli o 0,1 percenta, keďže sa znížili ceny energií po výraznom augustovom raste. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce. Išlo o najslabší rast cien v krajine od júna. Ceny energií v USA v septembri oslabili o 0,5 percenta po augustovom raste o 1,9 percenta. Ceny potravín stagnovali po augustovom posilnení o 0,1 percenta.

Medziročná septembrová inflácia v USA bola na úrovni 2,3 percenta. Medzimesačná jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny energií a potravín, bola v septembri vo výške 0,1 percenta a medziročná na úrovni 2,2 percenta.

Zatiaľ americká medziročná inflácia zostáva v blízkosti úrovne 2 percentá, ktorú centrálna banka krajiny považuje za želanú. Časť ekonómov sa však obáva, že pri vysokej zamestnanosti sa začne rast miezd zrýchľovať, čo donúti firmy zvyšovať ceny svojich produktov.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) v tomto roku trikrát zvýšil úroky a signalizoval, že ich v roku 2018 ešte raz zdvihne, aby zabezpečil, že silná ekonomika a nízka nezamestnanosť nevyvolajú neželaný rast inflácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy