Káva za kryptomeny je hlúposť: Čím viac ľudí bude chcieť zaplatiť Bitcoinmi, tým horšie

, gizmodo;BIS Foto: SITA/AP

V súčasnosti by nebolo výhodné zaplatiť za kávu kryptomenou, poplatky za overenia transakcie sa vyšplhali naozaj vysoko.

V piatok firma Starbucks a niekoľko ďalších vrátane Intercontinental Stock Exchange, Microsoft a BCG oznámili, že vytvárajú spoločnosť Bakkt. Cieľom je ponúknuť "bezproblémovú globálnu sieť", ktorá využije " cloud riešenia spoločnosti Microsoft na vytvorenie otvoreného a regulovaného, globálneho ekosystému pre digitálne aktíva." To vyvolalo vlnu špekulujácií, či by sa už čoskoro nedalo zaplatiť za frappuccinos bitcoinom. Hovorca Starbucks objasnil, že firma neprijíma kryptomenu, len vyvíja aplikácie pre systém, ktorý uľahčuje konverziu kryptomeny na hotovosť.

"Je dôležité objasniť, že v Starbucks neprijímame digitálne aktíva. V súčasnosti spúšťame obchodovania a konverziu Bitcoinu na americké doláre, ktoré môžu byť použité v Starbucks,“ píše sa v stanovisku firmy, ktorá však už prijíma digitálne platby vo forme mobilných platieb. Bakkt bude skôr platformou pre regulované finančné nástroje, vrátane Bitcoinu, s cieľom vyrovnať rýchle kolísania cien a z dlhodobého hľadiska nahradiť kreditné karty.

V súčasnosti by nebolo výhodné zaplatiť za kávu kryptomenou, poplatky za overenia transakcie sa vyšplhali naozaj vysoko. Na konci minulého roka sa cena za overenie jednej transakcie dostala na 57 dolárov, kupovať si tak za Bitcoin kávu preto nedáva zmysel.  Aj priemerný čas potrebný na spracovanie transakcie sa hýbe od  15 do 30 minút. Možno sa to v budúcnosti zmení, veď kryptomeny majú ambíciu nahradiť národné meny a stať sa platidlom 21. storočia.

Šéf oddelenia analýz Banky pre medzinárodné zúčtovanie, Hyun Song, ale upozorňuje, že digitálne mince fungujú na úplne inom princípe ako klasické peniaze. "Peniaze majú hodnotu preto, že ich používame ako platidlo. Keby sme ich nepoužívali, bol by to len token. Pritom nie je rozhodujúce, či ide o kúsok papiera, alebo digitálny jednotku," hovorí Hyun Song.

"Kryptomeny fungujú inak ako peniaze. Zoberme si napríklad bitcoinovú sieť. Tú tvoria dve skupiny – užívatelia, ktorí môžu odosielať a prijímať platby, a ťažiari, ktorí tieto transakcie overujú. Tieto dve skupiny sú na sebe závislé. Používatelia ťažiarov potrebujú, aby mohli realizovať platby a ťažiari na druhej strane dostávajú za svoje overovanie transakcií zaplatené. Čím viac používateľ ponúkne ťažiarom za overenie transakcie, tým je väčšia pravdepodobnosť, že si práve jeho transakciu vyberú. Zatiaľ čo v prípade klasických peňazí platí, že väčšia užívateľská základňa je pozitívna, pri kryptomenách je to skôr naopak," upozorňuje Song.

Natíska sa preto otázka, či by nebolo možné navýšiť kapacitu bitcoinovej siete, a tým transakcie výrazne zlacniť. "Ak by k tomuto došlo, stratili by ťažiari motiváciu transakcie overovať. Dá sa to prirovnať k ceste. Keď je úzka, tvoria sa na nej síce kolóny, zároveň však priťahuje pozornosť. Keď je príliš široká, kolóny sa na nej nikdy netvoria, a preto si ju nikto veľmi nevšíma a nestará sa o ňu, takže sa zhoršuje jej kvalita," dodáva Song.

Súvisiace články

Aktuálne správy