Výhľad Fidelity na 3. štvrťrok: Prevažne slnečno s občasnými búrkami

, Fidelity Foto: SITA/AP

Svetová ekonomika vysiela o svojom aktuálnom stave rozporuplné signály a v hre sú argumenty tak pre riskantný, ako aj opatrný postoj. Po mimoriadnom raste ziskov v mnohých regiónoch sa teraz objavuje niekoľko protiprúdov, ktoré by mohli solídny rozbeh budovaný od začiatku roku 2017 zatieniť.

Našou hlavnou obavou je obmedzovanie likvidity zo strany Európskej centrálnej banky. Všetky aktíva doteraz profitovali z kvantitatívneho uvoľňovania a účinky obratu v politike sa dajú len ťažko predvídať. Okrem toho je pravdepodobné, že obchodné vojny, politické riziko a vyššie ceny ropy prinesú vyššiu infláciu a majú potenciál výrazne zasiahnuť trh. Náš základný scenár nepočíta bezprostredne s blížiacim sa koncom globálneho cyklu, ale poukazuje na výrazne nižšie úrovne rastu v nadchádzajúcich mesiacoch oproti doterajšiemu trendu.

Náš výhľad je vyvážený a v priebehu leta budeme trhy a z nich prichádzajúce údaje pozorne sledovať. Ako totiž ukázalo nečakané precenenie rizika na európskych periférnych trhoch po politických otrasoch v Taliansku v máji, zaspať spokojne na vavrínoch sa rozhodne nevypláca. Očakávame zvýšenú úroveň šumov v dôsledku vývoja politických postojov a toku správ.  Opatrný výber dlhodobých cenných papierov je však i naďalej aktuálny.

Keďže nízke objemy obchodov obvyklé pre leto potenciálne zhoršujú volatilitu trhov, vidíme zmysel v čiastočnom zmierňovaní investičného rizika. Samozrejme, nikto nedokáže predpovedať vývoj s absolútnou istotou, no radšej budeme so sebou zbytočne nosiť dáždnik aj v slnečný deň, ako by sme mali ostať nepripravení a premoknúť do nitky.

Akcie

Sme presvedčení, že akciové trhy vstúpili do konsolidačnej fázy, kedy budú solídne ekonomické fundamenty a nárast zisku súťažiť so sprísnením politík centrálnych bánk, politickým rizikom a obchodnými vojnami o kontrolu nad hlavnou hybnou silou trhu.

Očakávame, že výsledkom bude prostredie s vyššou volatilitou, ktorá môže zvyšovať riziko, no zároveň môže byť zdrojom príležitostí vyplývajúcich z cenových rozdielov.

Aktíva s pevným výnosom

Nedávne politické nepokoje v Taliansku a Španielsku zvýšili v priebehu niekoľko posledných mesiacov dopyt po bezpečnom útočisku, čo spôsobilo pokles štátnych výnosov a rozšírenie periférnych rozpätí. Medzi kľúčové témy v nadchádzajúcich mesiacoch bude patriť sprísnenie likvidity dolára a jeho posilnenie. Preto sa budeme správať defenzívnejšie vo vzťahu ku všetkým rizikovým aktívam, najmä k dlhu na rozvíjajúcich sa trhoch. Európske základné zisky by sa mali stiahnuť, hoci očakávame, že periférne zisky sa budú ďalej rozširovať, pretože ECB zužuje nákup aktív a politické riziko naďalej vyvoláva obavy.

Alternatívne investície

Komodity naďalej zaznamenávajú zmiešanú výkonnosť, čo ilustruje rozdielny vývoj ceny jednotlivých aktív v ich celom komplexe. Myslíme si, že fundamenty naďalej podporujú rast ceny ropy, hoci pozorujeme, že ako hybná sila by mohla v nadchádzajúcich mesiacoch pôsobiť aj neistota okolo obchodných vojen a zmiernenia rastu globálneho HDP.

Alternatívy, ako napríklad infraštruktúra a lízing, naďalej ponúkajú diverzifikované toky príjmov v portfóliu v porovnaní s akciami s pevným príjmom, čo je mimoriadne atraktívne najmä vzhľadom k tomu, že v takejto neskorej fáze cyklu očakávame zvýšenú volatilitu.

Domnievame sa, že mnohé kótované infraštruktúrne stratégie sú momentálne ocenené atraktívne. Očakávame istú volatilitu v súvislosti s investíciami do lízingov lietadiel, ale myslíme si, že krátkodobí investori by tu mohli zachytiť pohyb nahor. Medzi alternatívnymi stratégiami, ktoré zahŕňajú napríklad kvantitatívne investície a investície do dlhých alebo krátkych pozícií, mali najlepšiu výkonnosť v poslednom období zvýšenej volatility stratégie zaistenia krajných rizík.

Súvisiace články

Aktuálne správy