Všetky globálne meny sa raz stanú kryptomenami

, CNBC;CCN Foto: thinkstock

Každá mena na svete, od amerického dolára až po čínsky jüan, bude mať svoju vlastnú krypto verziu.S takýmto názorom prišiel šéf fintech firmy Circle.

"Náš názor je, že každá fiatová mena bude kryptom," povedal Jeremy Allaire vo vysielaní televízie CNBC. "Zdá sa, že v tomto momente je to nevyhnutné."

Circle ponúka blockchain aplikáciu, ktorá umožňuje ľuďom navzájom si bezplatne posielať peniaze. Blockchain je technológia, verejná kniha aktivít, na ktorej funguje aj populárny Bitcoin. Circle má tiež produkt, ktorý umožňuje používateľom investovať do kryptomien a uľahčuje obchodovanie s kryptomenami pre inštitucionálnych investorov.

Za spoločnosťou s trhovou kapitalizáciou 3 miliardy dolárov je americká investičná banka Goldman Sachs a čínsky internetový gigant Baidu. Začiatkom tohto roka firma uskutočnila svoju prvú akvizíciu, keď kúpila kryptoburzu Poloniex.

Circle nedávno uviedol, že chce predstaviť novú kryptomenu prepojenú na americký dolár s názvom USD Coin. Cieľom bude preniesť hlavné finančné procesy do sveta kryptomien a blockchain technológie, ale hlavne urýchliť transakcie. Previazanosť na dolár znižuje volatilitu, ktorá sa prejavuje u väčšine kryptoaktív. Nie je to prvý krát čo svet kryptomien nadväzuje na fiat menu. Najpozoruhodnejšou je tether, kontroverzná virtuálna mena, ktorú kritici označili za vinníka pri dosiahnutí Bitcoinových maxím počas vlaňajšieho roka.

Allaire uviedol, že ich kryptomena naviazaná na americký dolár by profitovala z prísnejšieho nariadenia. Token sa buduje v rámci otvorenej platformy s názvom CENTER, v ktorej sa očakáva, že Circle sa pripojí k finančným inštitúciám a ďalším firmám. "Zameriavame sa na fiatové stabilné mince, naozaj sme to považovali za základný stavebný blok pre kryptonatívne globálne digitálne hospodárstvo," povedal Allaire. "Našim záujmom je, ako môžeme vziať všetky úlohy spojené s finančným priemyslom a presunúť ich na krypto infraštruktúru." Spoločnosť sa tiež chystá vydať krypto žetóny viazané na euro a britskú libru.

Circle patrí zástancov kryptomien, ktorí tvrdia, že technológia by mohla zásadne zmeniť finančné služby ako ich poznáme. Decentralizovaná povaha Bitcoinu znamená, že sa dá jednoduchšie uplatniť na medzinárodnej úrovni. Transakcie sa dajú robiť anonymne a nemôžu byť manipulované.

Najznámejšia digitálna mena na svete však čelí niektorým technickým výzvam. Vysoké transakčné poplatky a časy viedli k iniciatívam niektorých ľudí v komunite, aby sa pokúsili riešiť to, čo nazývajú problémom škálovateľnosti bitcoinu. Problém v minulom roku vyústil do niekoľkých takzvaných tvrdých forkov, kedy sa pôvodná kryptomena rozdelila a  z pôvodnej vznikli dve, napríklad z bitcoinu vznikol bitcoin cash či bitcoin gold. Niektorí poukázali na tzv. "bleskovú sieť", čo je technologická aktualizácia dnešnej bitcoinovej siete, ako možné riešenie tohto problému. V podstate by umožňovala používateľom odosielať viac transakcií mimo blockchainu. Fungovala by ako druhá vrstva nad existujúcou distribuovanou knihou, ktorá podporuje digitálnu menu.

Okrem technologických nedostatkov je na programe dňa aj bezpečnosť. Aktuálne hlási juhokórejská burza Bithumb útok, po ktorom pozastavila vklady a výbery. Spoločnosť sídliaca v Soule, ktorápatrí k najväčším kryptoburzám na svete, v stredu oznámila, že z platformy niekto odcudzil kryptomeny za 30 miliónov. Nie je jasné, kedy presne došlo ku krádeži, ale Bithumb pozastavil vklady približne v čase 00:53 UTC a okamžite začal prevádzať všetky svoje aktíva do uzamknutej peňaženky, aby zabránil ďalším stratám.

Spoločnosť uviedla, že pokryje všetky straty, aby neboli sa incident nedotkol používateľov, okrem dočasnej neschopnosti presunúť svoje aktíva. "Ukradnuté kryptomeny budú majiteľom nahradené spoločnosťou Bithumb a všetky aktíva sa prenášajú do studenej peňaženky," uviedol Bithumb na Twitteri.

Krádež sa pravdepodobne odohrala cez hackerský útok, hoci burza to oficiálne nepotvrdila. Vzhľadom na relatívne malý objem krádeže je pravdepodobné, že sa hackerovi podarilo získať prístup k internetovej "horúcej peňaženke" pre jednu z viacerých zriedkavo obchodovaných aktív uvedených na platforme. Tento incident je už druhým útokom na juhokórejskú burzu v tomto mesiaci. Pred menej ako dvoma týždňami menej známa burza Coinrail stratila tokeny v hodnote približne 37,2 milióna dolárov.

Bithumb je v súčasnosti v svetovom rebríčku šiestou najväčšou a druhou najväčšou kryptoburzou v Južnej Kórei, s denným obchodovaním vo výške viac ako 330 miliónov dolárov, podľa CoinMarketCap.

„Nie je to nič pre mňa,“ povedal Lloyd Blankfein, predseda a výkonný riaditeľ Goldman Sachs keď prišla reč na Bitcoin. Blankfein v minulosti hovoril, že kryptomeny sú niekde uprostred svojej cesty, obrovský investičný bankový gigant podľa New York Times už vypracoval plány na obchodovanie s bitcoin futures s ohľadom na výsledky schválenia zo strany regulačných orgánov. Wall Street Journal v marci napísal, že Blankfein sa chystá opustiť spoločnosť možno už koncom tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy