Americké hospodárstvo sa v prvom kvartáli zväčšilo o 2,2 %

Rast ekonomiky USA bol mierne slabší v porovnaní s prvým odhadom, ktorý naznačoval, že medziročne posilnila o 2,3 %.

Americká ekonomika podľa revidovaného odhadu v prvom kvartáli medziročne posilnila o 2,2 percenta. Informovalo o tom v stredu ministerstvo obchodu USA. Rast amerického hrubého domáceho domáceho produktu (HDP) tak bol mierne slabší v porovnaní s prvým odhadom, ktorý naznačoval, že ekonomika krajiny počas januára až marca vzrástla o 2,3 percenta.

Hlavným dôvodom revízie hospodárskeho rastu USA v prvom štvrťroku smerom nadol bola slabšia tvorba zásob, ktorá HDP ubrala 0,3 percentuálneho bodu. Spotrebiteľské výdavky sa spomalili viac, ako sa pôvodne predpokladalo, a medziročne boli vyššie iba o 1 percento. Toto spomalenie sa však očakávalo vzhľadom na silný rast výdavkov na autá a iné drahšie tovary v štvrtom kvartáli vlaňajška.

Paul Ashworth, ekonóm spoločnosti Capital Economics, uviedol, že revízia tvorby zásob nadol je dobrým znamením pre budúcnosť. Podľa neho to totiž znamená, že firmy budú mať viac priestoru na tvorbu zásob v nadchádzajúcich kvartáloch, čo HDP zväčší. „Prichádzajúce mesačné údaje naznačujú, že rast HDP za druhý štvrťrok bude oveľa silnejší,“ dodal a vyslovil predpoveď, že tempo posilnenia ekonomiky sa zrýchli na úroveň 3 až 3,5 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy