Opäť bude veselo: Psychológia na trhu oddelí úspešných investorov od neúspešných

, A Wealth of Common Sense;felder report Foto: SITA/AP;thinkstock

Začiatkom roka sa akciám mimoriadne darilo a niektorí investori už nečakali nič iné len pokračujúci divoký rast. Po klasickej korekcii prišli obavy. Nálada vždy ovplyvňuje cenu.

Výkyvy na trhoch sú v poriadku. Už niekoľko rokov niektorí investori upozorňovali na to, že súčasné dianie na trhu umožňuje s veľkou pravdepodobnosťou dosahovať malé výnosy, pričom veľká strata pravdepodobne nehrozí. Tí, ktorí sa pokúšali časovať trh a zbierať malé výnosy, sa popálili. Pre ostatných je to lekcia o správaní sa trhu. Určitú rolu v tom zohrali aj médiá, ktoré len prilievali olej do ohňa. Je pravda, že strach predáva, ale investori by sa nemali nechať strhnúť hrozivými titulkami v čase, keď ceny akcií padajú.

Okrem dobre známych a rovnako dobre opísaných prípadov veľkých korekcií a medvedích trendov sa v histórii vyskytlo niekoľko skokov, pre ktoré sa ani s odstupom času nepodarilo nájsť odôvodnenie. Je dobré mať na každú zvláštnu situáciu vysvetlenie, pretože sa môžete podobnej situácii vyhnúť. Ale akcie často strácajú len preto, že už nemajú priestor na rast. Pokiaľ by rástli donekonečna, v dlhodobom horizonte by neboli schopné ponúkať určitý nadvýnos alebo prémiu voči ostatným aktívam.

Takže aj keď ceny akcií väčšinou rastú, niekedy jednoducho musia aj padať. Index S&P 500 síce na prelome januára a februára prišiel o 10 %, ale ide o celkovo nevýraznú stratu. Korekcie sú bežnou súčasťou trhu. Mnohí očakávajú pokles v štýle roku 2008, ale po korekcii ako v rokoch 2015 a 2016 budú možno sklamaní. V lete 2015 americké akcie klesli o 12 % a začiatkom roku 2016 o 13 %, z korekcií sa však následne rýchlo spamätali. Niečo podobné môže nastať aj tento rok. V najlepšom prípade by mohol byť prepad už minulosťou.

Nikdy sa nepozerajte do budúcna na základe udalostí z minulosti. Aj teraz by bolo zradné hodnotiť aktuálny vývoj na základe historických skúseností, každý pohyb na trhu je svojim spôsobom jedinečný. Výrazný pokles priamo z historických maxím je netradičný, ale o to práve ide. Nikto nemôže vedieť, čo sa na trhu stane, ale každý vie, že krátkodobé pohyby cien sú odrazom ľudských emócií.

Výrazný optimizmus či pesimizmus, snaha porozumieť tomu, čo v akej fáze hýbe s cenami, môže byť naivné. Časť akciových býkov v posledných rokoch argumentuje, že práve strach z poklesu je kontrariánským indikátorom, pretože vedie k takému správaniu a rozhodovaniam, ktoré de facto vylučujú vyložený kolaps cien. Naopak investori, ktorí zažili hlboké a rýchle prepady, majú spravidla rešpekt či obavu z toho, že by sa niečo podobné mohlo zopakovať. Psychológia trhu je jeho podstatnou časťou. „K veľkým pohybom dochádza, keď si mnoho investorov začne myslieť, že vie, čo si myslia ostatní investori," hovorí Robert Shiller, ekonóm preslávený svojimi štúdiami o trhových bublinách. Avšak jedna nálada na trhu môže živiť pohyby oboma smermi.

Štyridsaťpäť percent investorov z hedžových fondov sa domnieva, že akciové trhy dosiahli svoj vrchol na konci roka 2017, tvrdí nová správa spoločnosti Preqin. Pocit, že nastal koniec dlhého býčieho trendu podporuje rastúca volatilita posledných týždňov, index volatility CBOE, VIX, zaznamenal svoju najvyššiu úroveň od augusta 2015.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy